Fortsätt till huvudinnehåll

Färjan - Mats Strandberg

Eftersom jag ligger efter med att skriva om böcker jag läst eller lyssnat på så får jag börja det här inlägget likt många andra...

Det börjar vara ett tag sedan jag lyssnade på den här boken. För jag lyssnade alltså till den som ljudbok. Så här i efterhand så känner jag att det är en bok som jag önskar att jag hade läst old fashioned style i stället. Jag har upptäckt att skräck inte gör sig lika bra som exempelvis deckare i ljudboksformatet och jag misstänker att jag har missat en del nyanser i den.

Färjan är Strandbergs debutbok som "ensamförfattare". Han har tidigare skrivit Engelforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. När jag hörde att Strandberg skrev på en skräckbok så blev jag riktigt förväntansfull och hade höga förhoppningar på Färjan. Jag blev inte besviken!

Mest imponerad är jag nog av att Strandberg lyckats göra något nytt av vampyrer och att de tack och lov inte är några glittrande varelser á la twilight utan riktigt otäcka, blodtörstiga monster. (Särskilt det där med deras tänder har jag svårt att glömma - oerhört äckligt...)

Jag imponeras också av att författaren lyckats skriva en slags splatterskräck på svenska utan att det känns löjligt och dessutom lyckats hålla en bra fokus på karaktärerna och deras relationer. Att en av karaktärerna är bodensare gör ju inte saken sämre heller! Och att låta en skräckbok utspela sig på en färja är helt genialt!

Lotta Olsson på DN har skrivit en helt fantastisk recension av Färjan och jag håller med henne helt och hållet i det hon skriver. Så lika bra ni läser den recensionen i stället (ni hittar den här) OCH läser boken såklart!

Färjan ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Kulturloggen, Hellre barfota än boklös och Bokblomma

Kommentarer

Linnea sa…
Jag hade också föredragit att läsa istället för att lyssna.. Men i mitt fall är orsaken främst att det hade blivit lättare att skumma förbi de blodigaste och äckligaste partierna.. :o ;)

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…