Fortsätt till huvudinnehåll

The Passage - Justin Cronin

Den här boken hade jag sneglat på i flera år innan jag köpte den i höstas. Nu har jag läst den vilket tog sin lilla tid. Det är en tegelsten på 945 sidor och jag har haft få stunder med sammanhängande lästid. Jag har läst den på engelska. Den svenska ttieln är Flickan från ingenstans. Det här är den första boken i en trilogi.

Bokens handling (förlagets text):
Det otänkbara inträffar: ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats. Allt som återstår för de chockade överlevarna är en kamp för tillvaron som präglas av rädsla för mörkret, för döden coh för ett öde värre än så.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats att gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som lyckats rymma från militärbasen strax innan det fruktansvärda hände. Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymt, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde ha påbörjats.

Mitt omdöme:
Jag tycker kanske inte riktigt att förlagets beskrivning av boken gör handlingen i boken rättvisa. Den beskriver starten på boken och jag antar att det är medvetet för att inte spoila för mycket, men det gör också att man inte helt förstår vad det är för bok man har i sin hand...så viss spoilervarning nu (men inget som jag tycker förstör...).

Trots att den engelska bokens baksidetext är betydligt kortare så säger den mer:

Amy Harper Bellafonte is six years old and her mother thinks she's the most important person in the whole world. She is. Anthony Carter doesn't think he could ever be in a worse place than Death Row. He's wrong. FBI agen Brad Wolgast thinks something beyond iagination is coming. It is. 

Wolgast har en märklig arbetsuppgift. Tillsammans med sin partner så ger han erbjudanden till fångar som sitter på Death Row om att slippa sitt dödsstraff om de går med på att hjälpa den amerikanska armén. De är så desperata och Wolgast har en så pass bra övertalningsförmåga att han lyckas övertyga dem att följa med trots att han aldrig säger exakt vad det är de ställer upp på att göra. Men så kommer dagen då de får i uppgift att hämta en sex-årig flicka, Amy, som lämnats i ett nunnekloster av sin missbrukande mamma som häktats för mord.Trots att det inte känns bra i magen så är han lojal arbetsgivaren och åker för att hämta flickan som visar sig vara mycket speciell. Oförklarliga saker händer runt henne och han bestämmer sig under resan för att inte ta henne till militärbasen som planerat - men misslyckas. Amy utsätts för det experiment som planerats för henne innan katastrofen inträffar och han rymmer med henne.

Boken hoppar sedan 100 år fram i tiden till en dystopisk värld och en civilisation som inte vet om de är de enda mänskliga varleserna som finns kvar på jorden. På nätterna lyser de upp hela samhället med starka lampor för att hindra de vampyrliknande varelserna som nu befolkar jorden från att ta sig innanför murarna. Men batterierna som driver lamporna är på upphällning och något måste göras och en grupp beger sig ut för att upptäcka vad mer som finns utanför deras isolerade tillvaro. Finns det någonting eller någon som kan hjälpa dem?

Jag tyckte mycket om den här boken. Cronin beskriver relationen mellan Wolgast och Amy på ett sådant fint sätt och Amy väcker sådana ömhetskänslor hos mig som läsare. Jag måste läsa vidare för att veta hur det går för de två.

När boken sedan hoppade fram i tiden så var jag helt oförberedd på det och det tog ett tag innan jag kom in i boken igen. Nya karaktärer och en ny värld intoducerades, men ganska snart så var jag fast igen. Cronin är bra på att beskriva karaktärer på ett sätt som ger dem djup, mänsklighet och gör att jag kan relatera till dem. Miljöbeskrivningarna är också en styrka. Jag har en klar bild av hur det ser ut i världen som Cronin målar upp. Spännande är den också!

Det finns även en tredje parallellberättele som är 1000 år efter den stora katastrofen. Om den tiden får vi inte veta någonting förutom att texter som är 900 år gamla, två dagböcker, läses ur vid en World Summit.

Det är en skickligt skriven bok med hög ambition, en ambition som jag tycker lyckas. Jag har redan köpt de andra två böckerna.

Den engelska boken ges ut av Orion Publishing Group och kan köpas på Adlibris och Bokus

Den svenska utgåvan ges ut av Norstedts och kan köpas här och här

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Läsa och Lyssna och Ciccis bokblogg










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t