Fortsätt till huvudinnehåll

Nora eller Brinn Oslo brinn - Johanna Frid

Den här boken lyssande jag på enbart på grund av att det skrevs mycket om den i flera bokrelaterade grupper som jag är med i på Facebook. Jag får de allra flesta boktipsen från andra bokbloggare, bookstagrammers och via sociala medier överhuvudtaget. Och från tidningen Vi läser. Men tillbaka till den här boken så är det ingen jag skulle ha valt att läsa om det inte vore för att den var så uppmärksammad. jag blev nyfiken helt enkelt.

Handling (förlagets text):
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt?

Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt som Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johanna kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.

I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn undersöker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinnosjukdomar - Instagram och endometrios.

Mitt omdöme:
Det här är en nätt liten bok på 187 sidor (ljudboken är 4 h 34 min). Jag känner både sympati och blir lite irriterad på huvudpersonen Johanna som totalt uppslukas av sin svartsjuka på exflickvännen. Till viss del förståeligt eftersom Emil till viss del mörkar vilken kontakt han har med Nora och inte tar hänsyn till Johannas känslor när han pratar om sitt tidigare förhållande. Johanna har svårt att veta var hon har sin pojkvän men hon ger honom å andra sidan inte någon chans med sina vredesutbrott och sitt privatdetektivande. 

det här är en bra bok och jag är glad att jag hittade igen den. Som läsare är jag väldigt nära Johanna. Jag tas med in i hennes innersta och det är inte särskilt mysigt att vara där. Jag lämnar boken med en önskan om att Johanna ska mogna och hitta sin inre styrka, våga tro mer på sig själv och älska sig själv. Också att hon ska få hjälp med sina fysiska problem.

Boken ges ut av Ellerströms förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket, Romeo and Juliet och och dagarna går.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…