Fortsätt till huvudinnehåll

Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty

USA Today har tydligen skrivit att det här är en bok som man inte kan hålla för sig själv, att man vill dela med sig av den när man läst den. Jag håller med och faktiskt är det så att mitt exemplar av Öppnas i händelse av min död redan befinner sig hos min mamma. Hoppas att hon tycker om den lika mycket som jag!

Cecilia Fitzpatrick är perfektionist, i hennes skafferi är alla varor noga sorterade och paketerade i Tupperwareburkar (som hon säljer framgångsrikt), hennes barn är alltid välkammad och i tid till skolan och hon har ett kärleksfullt äktenskap...eller? Något saknas. Hon och hennes man har inte haft sex på flera månader, men hon vet inte hur hon ska ta upp det med honom. En dag letar hon efter något uppe på vinden och råkar stöta till en av mannens (oordnade) kartonger, ett kuvert trillar ut. På kuvertet står den "Öppnas i händelse av min död". Frågan är om hon ska kunna hålla sig ifrån att läsa det! Och vad står det egentligen i det!

Vi får också träffa Tess som lämnat sin man och tagit med sig sonen hem till sin mamma efter att mannen och hennes bästa vän tillika kusin berättat att de är kära i varandra. Och Rachel vars dotter blev mördad för flera år sedan.

Jag gillade verkligen den här boken som synar förortens välpolerade yta på ett varmt och ganska lättsamt sätt. Den berör, den är tragisk, ibland humoristisk men författaren håller det på en lätt nivå utan att det blir alltför klyschigt, Vet inte om ni förstår hur jag menar. Boken kräver inte så mycket av läsaren men ger desto mer tillbaka.  Det är klart att författaren hade kunnat gå djupare in i karaktärernas själsliv men som läsare kände jag inte att det var nödvändigt för berättelsen. Berättelsen utforskade hemligheter och ett genomgående tema är att trots att man levt nära varandra och tror att man verkligen känner en person så kan den personen ha sidor som man inte har en aning om. Och de reaktioner som man ser hos en närstående och tror beror på en viss sak kan i själva verket bero på något helt annat.

Cecilia har levt med sin man John-Paul i många år ändå tycks det som att han undanhållit henne saker som påverkat honom starkt. Tess och hennes kusin är mer eller mindre uppvuxna som systrar och umgås jämt, men känner det verkligen varandra? Rachel är övertygad om vem som mördat hennes dotter - hennes misstankar är helt baserade på ett gammalt foto. Ett ögonblick fångat med en kamera räcker för att Rachel ska döma en man för mord. Det är ett spännande tema som Moriarty utforskar på ett trevligt, lite mysigt sätt.  Dessutom blir man som läsare fantastiskt nyfiken på vad som står i det där brevet som Cecilia hittar och det går inte att låta bli att fundera på hur man skulle ha gjort själv.

Läs den här boken! Gärna i hängmattan eller på stranden i sommar - tror den lämpar sig extra mycket som semesterbok när man kan tillåta sig att uppslukas av en berättelse och ägna sig åt sträckläsning.

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Feelgood biblioteket, Boktokig, hyllan och Feministbiblioteket

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr