Fortsätt till huvudinnehåll

Vargattacken - Lars Berge

Jag hade varit nyfiken på den här boken och på vad som egentligen hände på Kolmården när en ung tjej attackerades av en varg rätt länge innan jag lyssnade på den. Nu har det gått några månader sedan dess men det här är en bok som finns kvar bra i minnet.

Handling (förlagets text):
Den 17 juni 2012 klockan 11.18 på förmiddagen hittas en ung kvinna död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Den 30-åriga vargguiden hade tidigare samma morgon gått in ensam när vargarna plötsligt attackerade henne. Vad som egentligen inträffade i varghägnet på Kolmården i juni 2012 är en gåta. Likaså hur den utrotade svenska vargen plötsligt kunde återvända till de svenska skogarna i mitten av 1980-talet.

Vargattacken är inte en naturvetenskaplig bok. Det är inte en bok om den skandinaviska vargen. Det är en bok om människor, människors besatthet, ärelystnad och girighet. Men också en bok om enskilda individer som vill göra gott. Som vill rädda världen. Det är en bok som handlar om hur naturen blivit en upplevelseindustri. En industri som skulle rädda en svensk bruksort. Det är en bok om hur det gick till när det vilda blev ett föremål för våra projektioner och våra idéer om gott och ont. Om våra idéer om hur ett samhälle bör organiseras. Det är en bok om människans önskan att kontrollera naturen. En djurpark och det som händer där säger betydligt mer om oss människor än om djuren som hålls fångna i dess hägn. De är, när allt kommer omkring, inget mer än djur. Dur som följer sina instinkter.

Men mest av allt är det en bok om vad som egentlgien hände i varghägnet den där söndagen för åtta år sedan. Och hur det kunde ske.

Mitt omdöme:
Det här är en väldigt intressant och välbearbetad journalistisk bok. Berge går på djupet när han undersöker vad som hände den där dagen den 17 juni 2012. Han läser polisrapporter, intervjuar Kolmårdenanställda, vargexperter från andra länder med mera. För att hitta en förklaring till det som hände går han tillbaka ända till när djurparken valde att skaffa vargar och hur man då bestämde sig för att jobba med dem.

Boken kommer också att handla mycket om djurparker i stort samt relationen människa, djur och natur. Jag, som älskar Kolmården, får en hel del att tänka på. Den etiska aspekten på att hålla djur fångna för att vi ska få titta på dem men också för att bevara vissa arter. Och hur bra har de det? Går det att skapa miljöer för att djur ändå ska ha det ok fast de inte lever i det vilda?

Just när det kommer till vargarna så är det lätt att bli upprörd över hur de har arbetat med djuren men det kommer också fram hur parken har mörkat en hel del incidenter. Både incidenter med djurskötare och med besökare som fått komma i i varghägnet. Bland annat har en liten pojke blivit attackerad och rätt ordentligt skadad av en varg kort innan den dödliga incidenten. Det tas inte på allvar utan bortförklaras.

Jag kan verligen rekommendera Vargattacken som djupdyker i en händelse och som på köpet kommer att många fler frågor.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är hyllan och En holländsk svenska blogg.





Kommentarer

Anonym sa…
låter som en intressant bok tycker jag, ska nog lägga till den på min att läsa lista..
Ja, jag tyckte att den var väldigt intressant att läsa
Annette sa…
Den här boken ville jag läsa när den kom ut, nu måste jag ju beställa hem den. Jag ser på djurparksdjur på ett helt annat sätt numera. Som älgarna på Skansen i Stockholm till exempel. Vuxna älgar som är små som älgkalvar, de kan ju omöjligt trivas där.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t