Fortsätt till huvudinnehåll

Ödesmark - Stina Jackson

För någon vecka sedan så skrev jag ett inlägg om Stina Jacksons debutbok Silvervägen, nu har jag läst den nyutgivna Ödesmark.

Handling:
Även denna bok utspelar sig i Norrbottens inland, närmare bestämt i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Det är inte mycket folk kvar i byn, många gårdar står tomma och övergivna. Liv bor i byn tillsammans med sin tonårige son Simon och åldrige far Vidar. Ryktet i byn säger att Vidar är rik men det är ingenting man ser varken på bil, hus eller kläder. Liv jobbar på byns bensinmack där hon både blir lämnad och hämtad av Vidar. Man kan säga att den udda familjen är något av en snackis i Ödesmark. ingen vet vem som är pappa till Simon och illvilliga röster påstår att det är Vidar. Vi får också träffa byns busar som odlar marijuana i ett ödehus, en ensamvarg som håller sig så långt från folk som möjligt och en sörlänning som hyr en stuga på Vidars mark. När en person hittas död i en brunn så rör polisen (Hassan som vi känner igen från förra boken - om jag inte missminner mig) upp gamla känslor och skvaller.

Mitt omdöme:
Jag tyckte väldigt mycket om Silvervägen och denna bok är också väldigt bra. Jag tycker om Jacksons avmätta språk som faller i klang med naturen och människorna hon skildrar. Det är också en väldigt spännande historia hon berättar. Det mesta utspelar sig i nutid och kretsar kring liv och hennes pappa Vidar, men vi får också en del tillbakablickar.

Liv är en stark karaktär. Hon har fått klara sig mycket själv och har vuxit upp utan mamma och med en butter och kontrollerande pappa som inte kunde hantera dotterns känslor i saknaden efter mamman och mer.

Tyvärr så hakar jag upp mig på ett par saker i boken som stör upplevelsen en del. det ena är att det återkommande beskrivs hur folks andedräkt luktar. Första gången var det ett bra sätt att skildra de karaktärer det gällde och situationen som var, men när det återkom så blev det repetitivt. Det andra är att precis alla karaktärer beskrivs som att de har bristande hygien, har gamla slitna kläder och allmänt ofräscha. Det blir nästan som en karikatyrbild av människor som bor i inlandet. Jag förstår att hon vill beskriva kontexten som Liv befinner sig i men...Ja, det störde mig i alla fall och tyckte att det gav en ensidig bild.

Med det sagt så är detta ändå en bra bok som är väl värd att läsa.

Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla, Johannas Deckarhörna och Mysterierna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr