Fortsätt till huvudinnehåll

Gideons ring - Carin Gerhardsen

Gideons ring är Carin Gerhardsens femte bok om Conny Sjöberg och hans utredningsteam. Jag har läst alla böcker i den så kallade Hammarbyserien och var lite besviken på boken innan, Helgonet - varför kan ni läsa här. I Gideons ring är Gerhardsen tillbaka fullt ut, boken gör mig inte besviken.

Många trådar från Helgonet tas upp i den här boken och jag får nu det sammanhang jag saknade. Petra Westman och Jamal Hamad kallas till ett flerfamiljshus. En ung, naken flicka sitter utanför en lägenhetsdörr. Hon svarar inte på tilltal, men för ett oväsen som väcker alla grannarna när hon försöker ta sig in i lägenheten som tillhör en John Gideon. Flickan tas till sjukhuset där man kan konstatera att hon blivit utsatt för sexuellt våld. Detta blir början på en utredning om mord och våldtäkt. Sjöbergs och Hamads hemliga, privata utredning av en våldtäktsring bestående av flera högt uppsatta människor i samhället, blir högst aktuell.

Petra Westman brottas fortfarande med sitt mående efter våldtäkten som hon blev utsatt för fyra år tidigare, en erfarenhet som både är till hjälp och hinder i den pågående utredningen. Som läsare får vi också lära känna Hedvig "Geddan" Gerdin som introducerades till utredningsgruppen i förra boken. En karaktär som jag gillar väldigt mycket och hoppas få läsa mer om. Sjöberg har problem på hemmafronten då hans dotter blir utsatt för nätmobbning och Jamal och Petra har flyttat ihop. Det är alltid roligt att få följa och se hur karaktärerna utvecklas.

Vi får också följa Sandéns dotter Jenny som nu har blivit mamma. Jenny har ett lättare begåvningshandikapp och får hjälp av sina föräldrar att ta hand om dottern Majken. Hon har dock blivit betrodd att att vara ensam med Majken några dagar i veckan. Under en promenad med barnvagnen blir Jenny sugen på pizza, lämnar den sovande Majken i vagnen utanför pizzerian och går in och köper mat. När hon kommer ut är Majken försvunnen. Jenny vet inte hur hon ska hantera det, vill inte ringa sin pappa för då får hon bara bevisat för sig att hon inte klarar av att ta hand om sitt barn. Inte heller kan hon ringa polisen, för då skulle ju pappa få veta vad som hänt. Jenny är totalt ensam och desperat. Hjärtskärande och otroligt spännande.

Gideons ring kan läsas som fristående berättelse men man förstår nog boken bättre om man åtminstone har läst Helgonet innan. Och jag tycker absolut att ni ska läsa denna! En perfekt bladvändare till sommaren!

Boken ges ut av Norstedts förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris.

Läsa och Lyssna har också bloggat om boken.

Kommentarer

Monika sa…
Jag har fortfarande inte läst någon av dessa böcker. Nu har jag "seriestopp" och vill helst inte påbörja fler serier än vad jag redan har påbörjat. Försöker avsluta x antal i år :)

Hoppas kunna ta mig an dessa nästa år :)
boksnoken sa…
Måste införskaffa denna innan vi åker på semester...
Monika - äsch då - seriestopp...vad ska det vara bra för;)
Boksnoken - det tycker jag du ska göra!

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr