Fortsätt till huvudinnehåll

Djävulen hjälpte mig - Caroline Eriksson

Det här är den första delen i en ny spänningsserie från bokförlaget Forum; Svenska mord. Det är också Caroline Erikssons debutroman. Boken handlar om det så kallade Yngsjömordet.

Per Nilsson växer upp med sin far och mor Anna Månsdotter på en mindre bondgård i Skåne. När han är 21 år gammal så dör hans pappa och lämnar mor och son ensamma på gården. Per är ett ensamt barn, han har aldrig fått någon nära kompis i byn. Anna Månsdotter ses som en speciell person som tar avstånd från grannar och kyrkan. Ganska snart börjar det gå rykten i byn om att Anna och Per har ett otuktigt förhållande, pigor vittnar om att de sover i samma säng och man anser det som märkligt att de håller sig för sig själva hela tiden. Gården förfaller allt mer då Per har svårt att sköta den själv. Mor och son har även svårt att behålla pigor och drängar.

Tillslut övertalar Pers morbror Anders modern att Per måste ta sig en hustru. Han gifter sig med Hanna Johansdotter, dotter till en häradsdomare. Många är förvånade över att han lyckas vinna hjärtat hos en sådan vacker ung kvinna från en välbeställd familj. I mars 1889, några månader efter giftermålet, hittas Hanna ihjälslagen och strypt nedanför källartrappan. Misstankarna faller snart på Anna och Per.

Caroline Eriksson har gjort ordentligt med research innan hon skrev boken. Det finns en hel del dokumenterat kring det uppmärksammade mordet och från rättegången. Ändå blir det förstås en hel del spekulerande och fantiserande när man ska göra en skönlitterär tolkning av en historisk händelse. Eriksson gör det mycket bra.

Språket hon använder är anpassat till tiden som handlingen utspelar sig i och bidrar till att läsaren kastas tillbaka till sent 1800-tal. Jag uppskattar verkligen det och det kan inte vara helt lätt som författare att använda sig av det greppet. Vi får följa Per från det att han är liten och får som läsare en bild av den lilla familjen som utan fadern hamnar helt på undantag i den lilla byn. Den lilla kontakt de haft med omgivningen försvinner med honom och sonen har aldrig en chans att komma undan sin mors fasta grepp, isoleringen det innebär.

Eriksson målar upp karaktärerna skickligt, ingenting är svart eller vitt. Förövaren är offer och offret är förövare. Särskilt mycket tycker jag om skildringen av Anna Månsdotter som är komplex och beskriver en person som är både skör och stark på samma gång. Och Hanna...Hanna är chanslös så fort hon sätter sin fort på Möllegården. Hon som kommer från ett skyddat hem, uppvuxen med en pappa som uppmuntrat henne att ta egna beslut så är hon alltför naiv och oförberedd för det hon möter i sitt nya hem.

Jag rekommenderar verkligen den här boken som både ger en spännande berättelse, är välskriven och även skildrar en inte alltför avlägsen tid i Sverige. Kan nämna att jag redan lånat ut min bok!

Boken ges alltså ut av Forum och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokfetischist och Sagan om sagorna


Kommentarer

Carro sa…
Jag blev väldigt nyfiken på den här mest på grund av titeln, men jag har svårt för 1800-tal och historia så jag vet inte om jag vågar mig på den..
ÅH!! Den här har jag ju sett som TV serie. Just denna. Så fantastiskt bra var den. Blev väldigt nyfiken nu på att läsa denna.
Verkar finnas mycket skrivet och dramatiserat kring just det här mordet, förstår varför det fascinerar
CissiG sa…
Väntar på sin tur i boklistan här hemma. Ska bli riktigt intressant och spännande att läsa!
Kram Cissi

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr