Fortsätt till huvudinnehåll

Lewispjäserna - Peter May

Det är en fröjd att läsa (eller lyssna på vilket jag gjorde denna gång) Peter Mays böcker om den före detta kriminalinspektören Fin Macleod (numera säkerhetschef på en privatägd egendom) på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna. Miljöerna är helt fantastiska och karaktärerna härligt buttra och enstöriga. Mays böcker väcker samma enorma reslust hos mig som Ann Cleeves böcker i Shetlandsserien. Jag vill dit och se det vackra, karga landskapet med egna ögon!

Som säkerhetschef får Fin i uppdrag utreda illegalt tjuvfiske på ön. Enomra mängder lax fiskas upp och hotar hela laxbeståndet och därmed folks upphälle och den viktiga tursitnäringen. Hans uppdragsivare hyser även agg mot lokalbon och originalet Whistler Macaskill, en gammal kompis till Fin. Whistler är en känd tjuvfiskare och tjuvjagare, men bara för eget bruk. Han arrenderar även mark och ett hus som han inte betalat för på flera år. Motvilligt söker Fin upp Whistler för att tala honom till rätta.

Under en våldsam storm försvinner (!) en sjö (ett existerande naturfenomen)och på den före detta sjöbotten upptäcker Whistler och Fin ett flygplan. I flygplanet finns liket efter en pilot som inte ser ut att ha dött av en krasch. Flygplanet tillhör en gammal vän till de båda som försvann under en flygning 17 år tidigare. Gåtan ser nu ut att ha blivit löst.

Precis som i tidigare böcker i Lewistrilogin så tar en nutida händelse Fin med på en minnesresa och har beröringar med hans barndom och ungdomsår. På ett skickligt sätt väver May ihop en historia av trådar bestående av nutid och historia. Hemligheter ligger och lurar under ytan och hotas att avslöjas. Sensmoralen i boken får nog sägas vara att ingenting gott kommer av att försöka sopa saker och ting under mattan. Det som göms i snö kommer upp i tö liksom. Och under tiden som människor måste gå och bära på hemligheter så påverkar det deras och andras liv på alla möjliga sätt.

Jag upplevde att Fin Macleod var lite mer osympatisk i den här boken jämfört med i tidigare. Kanske känner May att han inte längre behöver försköna sin karaktär utan kan ge oss honom precis som han är. Hans kvinnosyn är inte så lite unken och han kör sitt eget race - agerar precis som att han är polis och struntar högaktningsfullt i den lokala kriminalinspektören Gun (som han tidigare var chef över). Samtidigt så är han en lojal vän och en man som kan prata känslor och ibland även reflektera över sitt eget beteende. Väldigt mänsklig med andra ord.

Jag tycker väldigt mycket om Mays böcker om Fin Macleod och människorna på Isle of Lewis och känner mig lätt nedstämd när jag nu inser att detta är sista boken i trilogin. Jag vill ju tillbaka dit! Träffa dem igen! Höra fler historier! Får nog lov att utforska Mays författarskap lite närmare...undersöka om andra böcker han har skrivit är lika bra.

Om du gillar deckare så MÅSTE du läsa Mays Lewistriologi. Det går nog alldeles utmärkt att läsa dem fristående men jag rekommenderar att du läser dem i ordning. Den första boken heter Svarthuset och den andra boken heter Lewismannen, klicka på länkarna så kan du läsa mina recensioner om dem.

Böckerna ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr