Fortsätt till huvudinnehåll

Radhusdisco - Morgan Larsson

Morris växer upp på åttiotalet och vi får följa honom från lågstadiet ända fram till skolavslutningen i nian. Han har en bra uppväxt med sina två systrar, mamma och pappa i en ganska typisk medelklass familj där man tar hand om varandra men kanske inte pratar så mycket om känslor. Berättelsen om Morris kretsar mer kring kompisar och tjejer än om familjen som blir mer som birollsfigurer. Under lågstadietiden bor han i ett höghusområde men sedan köper föräldrarna ett radhus, de flyttar och Morris får byta skola. Boken skildrar en hel del åttiotalsfenomen som movieboxen,  slängluggen,  hångelfester och musiken.

Jag har lite svårt att veta vad Morgan Larsson egentligen vill med boken, vad är det han vill förmedla med sin berättelse. Vi diskuterade Radhusdisco i bokcirkeln och var överens om att han nog bara ville skriva en bok och förmodligen inte hade blivit utgiven om det inte varit för att han redan är en mediaperson (du kanske har hört honom i Christer i P3). Det känns som att Larsson mest radar upp olika händelser där samma personer dyker upp, som att han har försökt att knyta ihop ett antal krönikor.

Boken är underhållande att läsa men lämnar inga djupare spår. För mig som också växte upp under åttiotalet finns det en hel del igenkänningsfaktorer som är roliga. Det flimrar förbi intressanta livsöden; klasskompisar som har det svårt, mobbing, elaka lärare, naiva lärare, men de nämns bara i förbifarten och lite kallsinnigt. I bokcirkeln funderade vi om Larsson gjort detta medvetet, om han tänkt sig att skriva ur det omedvetna barnets perspektiv. Ett barn som har en trygg uppväxt kan ju ha svårt att förstå och registrera hur exempelvis klasskompisar egentligen har det eftersom de inte kan referera till en miserabel värld. Vi kom dock fram till att det nog är att tillskriva Larsson för mycket. Han har förmodligen (tyvärr) valt bort att gräva sig djupare i dessa historier och varit mer intresserad av att skildra Morris oskuldsfulla resa från barn till tonåring.

Nä, jag tycker att Morgan Larsson ska hålla sig till radion där han är fantastisk att lyssna till. Det skulle ha varit roligare och mer givande att höra honom berätta dessa historier i radion.

Vill du trots denna recension läsa boken så ges den ut av Pocketförlaget och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

Andra som bloggat om boken är Bokhora (som fick Torbjörn Flygt-känningar, det fick inte jag...), Boktoka och Beroende av böcker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg