header

header

lördag 9 juni 2018

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken.

Handling (förlagets text):
Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig. Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Mina reflektioner:
Arkan Asaad har skrivit en delvis självbiografisk bok som handlar om barnäktenskap och hederskultur från en pojkes perspektiv. Jag förstår inte riktigt hur jag har kunnat missa den här boken men är glad att jag nu har läst den.

Asaad skriver om det här svåra ämnet som alltså även är självupplevt utan att på något sätt sätta på sig en offerkofta eller bli för sentimental. Det gör historien starkare och väldigt känslosam. Det som berör mig starkast är hur man, i den här familjen, tycks se på barnen som handelsvaror. Som verktyg för att upprätthålla familjens ära, heder och goda rykte. Det är avskyvärt, man tar ingen hänsyn till barnets önskemål och framtidshopp. Som till exempel när Amàr först vägrar att gifta sig med sin kusin och hans pappa får en hjärtinfarkt. Alla skyller den på Amàr, att han framkallar stress hos pappan som gör honom sjuk. Släkten fryser fullkomligt ut honom tills han går med på deras önskemål. Genom att spela på samvetet, hota och känslomässigt frysa ut så får de vuxna sin vila igenom.

Även kusinen Amina är ett offer i detta. Hon som bott i Kurdistan hela sitt liv och är mycket mer inrutad i den kultur som råder förstår inte Amàrs agerande. När giftermålet väl är avklarat måste hon bege sig på en farlig resa till Syrien, där Sveriges ambassad ligger, för att ansöka om uppehållstillstånd.

Det här är en viktig bok med många bottnar. Det är också en kunskapsbok. Många barn i Sverige lever med kravet om att föräldrarna ska bestämma vem de ska gifta sig med - för att motverka det och verka för rätten att älska vem man vill så behöver vi känna till det här bättre. Läs den!

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Enligt O, Ylvas läsdagbok och Kristinas bokblogg


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...