header

header

tisdag 13 maj 2014

40 - Constant Reader av Linda Skugge

När jag väl satte näsan i den här boken så släppte jag den i stort sett inte förrän jag hade läst ut den. Jag kan inte komma på att jag läst någon av Skugges tidgare böcker, bara en sproadisk krönika här och där. Det ska det bli ändring på!

I 40 - Constant Reader skriver Skugge om sig själv, sitt liv, sina tankar och känslor. Det är som att man får vara med och dela hennes huvud en stund. Hon berättar att hon läser mycket - fem timmar om dagen och det märks för de litterära referenserna haglar. Jag älskar det, hur hon knyter ihop sitt liv och sätter det på pränt genom att hänvisa till böcker, textutdrag och författare.

Jag älskar också att hon skriver med sådan cynisk humor, till exempel om frustrationen över att bli refererad till som "kristdemokraten Linda Skugge" fast hon inte är kristdemokrat eller hur hon alltid blir the bad guy ("Snälla, hjälp mig att förklara hur livet fungerar!). Älskar drömmen om att köpa ett litet trailerparkhus där hon och familjen kan bo billigt och hon kan ägna sig åt att skriva böcker. Älskar att hon alltid kommer i tid, att hon beskriver sig som oälsklig och ovanlig, att hon berättar hur det är att inte bli trodd på, hennes fina kärleksförklaring till sin pappa. Hennes pappa som är glad över att hon skriver igen eftersom "Det är där du hör hemma, kasta inte bort det" Att han säger så när hon skriver texter som ingen förälder vill läsa, om hur dåligt hon mår och hur oälskad hon känner sig. Älskar listan "Detta klarar alla andra normala människor galant men inte jag" och att hon har korta konstateranden i slutet av kapitlen, som till exempel:

Om 370 dagar fyller jag fyrtio.
Har börjat med brun mascara istället för svart. Kan inte ha kolsvart kring ögonen längre. 
Dessa enkla meningar säger så mycket. Jag förstår precis vad hon menar (tror jag i alla fall).

Jag har svårt att sammanfatta boken och ändå känns det som att jag har så mycket att säga om den. Jag skulle gärna läsa den här i min bokcirkel så att jag fick prata om den med någon. Det är en bok som jag kan relatera till på flera sätt men det beror nog inte bara på att jag själv är en 40årig constant reader. Jag tror många kan relatera till det Skugge beskriver i boken.

På grund av svårigheten att sammanfatta läsningen så är min text om boken väldigt spretig, hoppas att ni har överseende med det och som ni säkert förstår så rekommenderar jag alla att läsa den.

Boken ges ut av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokhora och Fiktiviteter


1 kommentar:

Fru E sa...

Åh Anna! Du skriver så bra om den, jag förstår precis. Boken måste upplevas på egen hand, inget man kan återberätta. Hälsningar "Också 40 och constant reader". :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...