Fortsätt till huvudinnehåll

Havskatten - Ann Rosman

Jag har lyssnat mig igenom de flesta av Ann Rosmans böcker, så även denna. Som vanligt är det Mirja Turstedt som läser boken och som vanligt gör hon ett mycket bra jobb med det.

Ann Rosmans böcker består alltid av två parallellberättelser som på något sätt hör ihop med varandra; en historisk och en som utspelar sig i nutid. De utspelar sig alltid i Marstrand med omgivning och huvudkaraktär i den nutida berättelsen är Karin Adler, kriminalpolis.

En vårkväll håller Marstrands deltidsbrandkår en övning i rökdykning på det övergivna turisthotellet. I ett av rummen ligger en död man, ihjälslagen. Karin får avbryta sina middagsplaner och åka ut till platsen. Den döde mannen är Holger, känd för att värna om Marstrands kultur, samhälle och miljö. Och för att inte dra sig för att reta upp makthavare och affärsmän. Karins vän Lykke dras på ett oväntat och dramatiskt sätt in i händelserna kring Holgers död vilket gör hela utredningen mycket personlig för Karin.

Boken tar oss även tillbaka till 1906 då Marstrand var en känd och aktiv kurort med ett populärt varmbadhus. Direktör Lundberg tar in på Turisthotellet tillsammans med sin fru och två döttrar. Den ena dottern Karolina är lungsjuk och fadern hoppas att den friska havsluften och behandlingarna i varmbadhuset ska stärka henne. Karolinas styvmor hoppas hitta en make åt henne.


Havskatten - en ful fisk
I den här boken är kopplingen mellan dåtid och nutid inte lika stark som i tidigare böcker. Det gemensamma är platsen historierna utspelar sig på och vissa lämningar från tidigt 1900-tal som polisen stöter på i sin utredning. Inte heller ligger det lika mycket fokus på karaktärerna i nutid och deras relationer sinsemellan. Visst händer det saker där som till exempel att Karin måste ta ställning i sin relation till Johan  och att Folke och Martin har en riktig urladdning mellan varandra.
Boken innehåller en hel del samhällskritik kring hur kommunala upphandlingar sköts och hur man värnar om små samhällen och kulturskatter. Ann Rosmans fantastiska efterord stärker min uppfattning om att boken delvis är skriven som ett inlägg i den debatten och för att uppmärksamma vissa oegentligheter som skett i verkligheten.

Historien som utspelas 1906 är intressant men jag ser inte samma engagemang från författaren som jag såg i Mercurium. Den är lite plattare men lyckas ändå förmedla villkoren för unga kvinnor från de högre samhällsklasserna under den tiden.

Jag tyckte om den här boken men det är inte Rosmans starkaste bok. Den är underhållande, lite tråkig i mitten men kommer i gång mot slutet. Gillar du Rosmans tidigare böcker kommer du alldeles säkert att gilla denna också.

För att läsa vad jag skrivit om hennes tidigare böcker går ni till sidan här på bloggen som heter Recenserat och klickar på länkarna.

Boken ges ut av Damm förlag, ljudboken av Storyside. Du kan köpa den på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på den via Storytel

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Deckarhuset, och dagarna går... och Bokbrus

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för länkningen :) Instämmer i det mesta du skriver. Jag tycker hennes två första böcker var bäst.
Monika sa…
Även i den här serien ligger jag efter, har bara läst de två första. Den andra står redan här och väntar på lite uppmärksamhet. Tror jag måste fokusera lite mer på serier jag läser :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t