Fortsätt till huvudinnehåll

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - boken som gav mig läslusten tillbaka! I höstas drabbades jag av något så ovanligt som en lässvacka. Jag hade varken lust eller ork att läsa. Jag som alltid brukar läsa MINST en halvtimme varje kväll innan jag ska sova, som brukar säga att jag inte kan somna utan en kvällssaga. Till och med om jag varit ut och svirat en sen kväll så brukar jag öppna en bok och läsa några sidor. Plötsligt befann jag mig i ett tillstånd där jag i perioder inte tittade åt min bok på flera dagar. Jag orkade inte och kände inte för att läsa. Jag lade huvudet på kudden och somnade på en minut.

Så i december så var det min tur att välja boken som skulle läsas i bokcirkeln och jag ögnade igenom listan över olästa böcker. Blicken fastnade på denna bok som förutom text innehåller en hel del bilder - perfekt! tänkte jag. Och så rätt jag hade!

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en ungdomsbok (rekommenderad ålder 12-15 år), en mystisk saga som med fördel läses av vuxna. Den handlar om Jacob som efter sin farfars dramatiska död inte kan släppa tanken om att ta reda på mer honom. I sin barndom tittade han ofta i farfaderns låda med gamla märkliga foton och hans lyssnade på farfaders fantastiska berättelser om sin uppväxt. Nu, när Jacob själv börjar närma sig vuxen ålder, har han accepterat att det var sagor och fantasier men han vill ändå se barnhemmet på den karga ön Cairholm där farfadern blev placerad på barnhem, 12 år gammal. Han övertalar sina föräldrar om att få åka dit, hans pappa följer med, och han får en oförglömlig sommar.

Boken är till stor del uppbyggd runt ett antal gamla autentiska foton som författaren lånat från privata arkiv från ett tiotal samlare. Jag gillade det greppet i boken, förundrades av fotografierna och läste med spänning när författaren berättade historier kring dem. Alla i bokcirkeln tyckte inte riktigt lika utan upplevde det som störande i berättelsen när författaren så uppenbart fick anpassa sin historia till foton han valt ut att ha med i boken.

Det här är en bok som innehåller allt från barn med särskilda gåvor, timewarps och mysterier. Det är en berättelse om längtan och sorg, kampen mellan det goda och det onda och om relationen mellan en farfar och hans barnbarn. Den var spännande, kuslig och fängslande och den kom till mig i precis rätt läge för att bota min lässvacka.

Jag var nämligen fast och läste ut den på ett par dagar och efter det släppte, så att säga, proppen. Tyvärr blev jag besviken på slutet för jag tyckte den ballade ur lite. Men jag ska absolut läsa uppföljaren Spökstaden!

Boken ges ut av Rabén & Sjögren och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är till exempel Ugglan och boken, Bokdetektiven och Bokblomma

Kommentarer

Åh kul att se att du håller igång än med bokbloggandet :) Jag hamnade genom ett av mina gamla inlägg här. Var också bokbloggsambassadör för Bokmässan! Ha de gott//Tess
Vad kul att du hittade hit igen! Och att du också bloggar fortfarande:)

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e