Fortsätt till huvudinnehåll

Vinterstaden - Arnaldur Inriðason

Det var ett tag sedan jag läste något av den här isländske författaren men det är ett kärt återseende. Det är något speciellt med att läsa bok efter bok om samma karaktärer och följa med i olika skeenden i deras liv. En bra författare lyckas dessutom hålla oss som läsare fortsatt intresserade. Jag har läst ett flertal böcker av Inriðason men ser att det bara är en av dem som lyckats bli recenserade här på bloggen, Mörka Strömmar (som ni kan läsa om här), och som väl inte var någon av mina favoriter.

Vinterstaden utspelar sig två böcker innan Mörka strömmar så jag har inte läst dem i ordning vilket förmodligen påverkade mitt intryck av den senare. Skrev i den recensionen att jag hade svårt för den nya karaktären Elínborg, men hon finns ju med i den här boken så jag har helt enkelt missat uppbyggandet av den karaktären. Jag brukar vara noga med att läsa serier, även om de består av fristående berättelser, i ordning och av det här lär jag mig att det är en bra strategi!

En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En tioårig pojke, Elias, ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med ett vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten.  Pojkens äldre halvbror Niran är dessutom försvunnen. Kan han ha något med mordet att göra.

Erlendur, Elínborg och Sigurður undersöker alla trådar. Hur ser egentligen relationen mellan Elias och Niran ut? Elias är född på Island med isländsk pappa och thailändsk mamma. Niran har bara bott några år på Island och från början kände inte hans isländska styvpappa ens till honom. En lärare pekas av rektor och kollegor ut som rasist, kan det finnas något sådant motiv i bakgrunden. Eller är det kopplat till rivaliserande ungdomsgäng och knarkaffärer? Spåren är många med nystanet nystas upp allt eftersom och bilden blir tydligare och tydligare.

Ett halvgammalt fall med en försvunnen kvinna spökar dessutom för Erlendur som får mystiska samtal som han tror kommer från kvinnan. Vad är det egentligen som har hänt henne.

Vinterstaden är en väldigt traditionell deckare och på något sätt väldigt skandinavisk. Det är kallt, halvdeppigt och knepigt med känslor. Även om den har några år på nacken (utkom första gången 2005) så har den ett aktuellt tema - främlingsfientlighet, rädslan för det okända, svårigheten att passa in och kanske även rädslan att passa in för mycket så att man tappar delar av sin identitet, sitt ursprung.

Sedan är den ju så otroligt sorglig. Det är svårt att släppa bilden av den lilla pojken som blir knivstucken, lyckas släpa sig en bit från överfallsplatsen men sedan fryser fast i marken och dör alldeles, alldeles ensam. Jag riktigt känner mammans förtvivlan genom boken och den lägger sig som en tung ångestfilt över hjärtat.

Det enda jag egentligen störde mig på i boken var uppläsningen. Jag lyssnade nämligen på boken som ljudbok med Pale Olofsson (känd bland annat från Nationalteatern) som uppläsare. Två saker irriterade mig; dels hans uttal av Erlendur (jag vet inte om jag uttalar namnet rätt, men jag uttalar det absolut inte som Pale. När han säger det låter det som Äärläändur - störigt) och dels hans dramatiserande av röster. Det är typ det värsta en ljudboksuppläsare kan syssla med, att väsa när det är en alkoholist som pratar, gå upp i falsett när det är en kvinna etc

Gillar du deckare men har missat Arnaldur Inriðason så är det hög tid att upptäcka honom nu - men du, läs böckerna i ordning!

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...