Fortsätt till huvudinnehåll

Hetta - Jane Harper

Som titeln antyder så är det varmt - hett - i Jane Harpers debutroman Hetta.

Romanen utspelar sig på den australiensiska landsbygden i en liten ort som heter Kiewarra. Det är extrem torka, har inte regnat på flera år och befolkningen måste fatta tuffa beslut på grund av vattenbristen. De få fårfarmare som finns kvar har det svårt. Under mystiska omständigheter så tar Luke Hadler livet av sin familj och av sig själv. Hans fru och sex-årige son hittas döda, skjutna, i huset och han själv hittas död i sin bil en bit därifrån. Endast hans dotter på några månader har skonats. Hans barndomsvän tillika poliskommissarie Aaron Falk återvänder till sina hemtrakter för att närvara vid begravningen. Han har inte varit tillbaka på över 20 år sedan han och hans pappa hals över huvud lämnade staden efter att Aaron anklagades av ortsbefolkningen för att ha mördat en jämnårig flicka. Hennes död konstaterades vara självmord men alla antar att det var Aaron som tog hennes liv. Enda anledningen till att han gick fri var att Luke gav honom alibi.

Lukes föräldrar har svårt att tro att deras son gjort det han anklagas för och ber Aaron undersöka det hela. Han är först tveksam eftersom han i vanliga fall utreder ekonomisk brottslighet men av lojalitet av Luke börjar han, tillsammans med den lokala polisen, att utreda dödsfallen.

Ju mer han börjar gräva desto mer börjar sedan länge begravda lögner och hemligheter att simma upp mot ytan. Även Aarons egna hemligheter. Har det som hänt något att göra med det förflutna?

Förlaget beskriver boken som True Detective möter Liane Moriarty och det är en alldeles utmärkt beskrivning!

Jag lyssnade på Hetta som ljudbok och det fungerade bra men jag hade nog gärna läst den för att vara säker på att jag inte missar något. Det är lätt hänt, även för en van ljudbokslyssnare som jag, att tankarna far iväg och att jag inte är fullt koncentrerad hela tiden. Och det gäller att hänga med i den här boken så att man inte missar någon viktig detalj.

Det här är en välskriven deckare med komplexa och trovärdiga karaktärer och miljöbeskrivningar som får mig som läsare att tro att jag vet exakt hur det är på den australiensiska landsbygden utan att tidigare ha satt min fot där! Jag tycker om hur jag som läsare inte riktigt vet var jag har Aaron, var han skyldig eller inte för 20 år sedan. Vad var det som hände då? Och vem var Luke egentligen? Ingenting är självklart och Harper får mig att fundera.

Mycket bra deckare som jag varmt rekommenderar. Jag kommer absolut att läsa mer av Jane Harper.

Boken ges ut av Bokförlaget Forum och kan löpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går, enligt O och Bibliotekskatten








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...