Fortsätt till huvudinnehåll

Pojken på bron - M.R. Carey

Som jag hade längtat efter den här boken! Jag läste den i november när den kom ut men har inte kommit mig för att skriva om den förrän nu. I somras så läste jag Flickan med gåvorna av samma författare och Pojken på bron är en prequel till den. Efter att ha läst den så är mitt starka tips att ni läser dem i den ordning som de har getts ut, alltså "Flickan" först och "Pojken" sedan.


Jag kanske ska börja med att nämna att det här är zombieböcker men jag är övertygad om att även de som i vanliga fall inte läser den typen av böcker skulle tycka om de här!


Handling (förlagets text):
Det var en gång en mycket intelligent pojke. I ett land förlamat av skräck. Människorna trodde att pojken kunde rädda dem, så de öppnade grindarna och skickade ut honom i den ödelagda världen. Där monstren fanns.
Tio år har gått sedan det ofattbara skedde. Sedan smittan spred sig som en löpeld och utplånade stad efter stad. Det enda som finns kvar därute är de andra. De hungriga.
I ett sista försök att finna ett botemedel ger sig några överlevande forskare ut på en farlig resa. Deras färdmedel är ett laboratorium på hjul, utrustat med pansar och vapen för att hålla undan horderna av hungriga som sätts i rörelse så fort de känner lukten av människa. Med ombord är också Ste­phen Greaves, en femtonårig autistisk pojke med ovanligt hög intelligens. En dag gör de en chockerande upptäckt en grupp vilda barn som tycks vara hälften hungriga, hälften mänskliga. Kan barnen vara nyckeln till ett botemedel?


Mina reflektioner:
I den här boken får vi äntligen veta något om början, när smittan började sprida sig, och vad som hände i det kaoset. Vi får lära känna en major som motvilligt utförde order som han visste var förödande och en forskare, Kahn, som tar hand om en liten autistisk pojke vars föräldrar dödats av smittade. Karaktärerna är måhända inte samma personer som i Flickan med gåvorna men det är ungefär samma upplägg. En smart unge, en medkännande och klok kvinna, en bufflig militär med ett gott hjärta innerst inne och en vetenskaplig ledare som enbart tycks drivas av egoistiska krafter. Det här stör dock inte mig och jag tycker att Carey bygger upp sitt persongalleri på ett bra sätt. Alla fyller sina funktioner i berättelsen och driver den framåt.


Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och trots höga förväntningar så blev jag inte besviken. Den höll vad den lovade. Och slutet...OMG! Så jäkla bra! Mer säger jag inte om det!


Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.


Andra som har bloggat om boken är Zombieöverlevnad, Bam tycker och Jennies boklista

Kommentarer

Lena sa…
Jag har påbörjat denna och den verkar bra hittills.
Hoppas du tycker lika bra om den som jag gjorde!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...