Fortsätt till huvudinnehåll

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött.

Handling (förlagets text):
Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär.

På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Mitt omdöme:
Den här boken börjar där bok två slutar och slutar där första boken börjar - låter det vettigt..? Första boken handlar om när Amàr åker med sin pappa till hemlandet och väl på plats får veta att familjen har bestämt att han ska gifta sig med sin kusin. Den första boken handlar om föräldrarnas historia och slutar med flykten till Sverige. Bortom solens strålar tar sin början när familjen har varit på plats i Sverige i något år. Amàr får småsyskon, familjen etablerar sig i det svenska samhället och Amàr går i en skola där i stort setta alla andra elever är etniskt svenska. Så kommer samtalet från hemlandet och pappan går ner sig. Han dricker sig full varje dag, slutar jobba och misshandlar sin fru allt värre. Barnen bevittnar de allvarliga misshandlarna. En dag knackar kronofogden på dörren och de är tvungna att lämna den fina villan och flytta till ett annat område. Amàr byter skola där nästan ingen är etnisk svensk. Han byter identitet och presenterar sig som kurd i stället för svensk. Samtalen med kompisarna handlar inte längre om sport, spel och böcker utan om vad man kan stjäla, vilka man ska slåss med och hur viktigt det är att försvara sig mot andra grupperingar. En dag får hans mamma nog vilket slutgiligt krossar Amàrs drömmar om att familjen ska bli som förut.

Det här är nog den bästa av de tre böckerna. Asaad har utvecklat sin berättarteknik och förmedlar med känsla den unge Amàrs känslor och tankar. Det blir kanske särskilt jobbigt att läsa den här boken eftersom man vet vad som kommer att hända honom, pojken som blir tvungen att växa upp för fort.Han förstår inte sin mammas beslut och tycker synd om sin pappa, trots att denne vid flera tillfällen misshandlat mamman så pass allvarligt att hon varit nära att dö. Asaad håller sig hela tiden till barnets perspektiv i berättelsen vilket är otroligt kraftfullt. Som vuxen förstår man det som utspelar sig i bakgrunden, men barnet kan inte förstå allt det.

Det är också smärtsamt att ta del av hur han måste förändra sig, skapa en ny identitet, för att överleva på sin nya skola där klimatet är så hårt. 

Boken väcker många tankar hos mig. Jag tänker på hur svenska integrationspolitik har misslyckats vilket går ut över barnen. Den här boken utspelar sig på 90-talet och beskriver ett utsatt område som förmodligen är tio gånger värre idag. En hård värld för barn att växa upp i med en mentalitet som är kollektivistisk, handlar om överlevnad och snabba cash. Språket är hårt och en pojke behöver vara stark. Samtidigt så är det här som Amàr förstår vilken makt språket kan innebära, om man är duktig på att uttrycka sig så får man med sig andra.

Den väcker också många tankar om kultur och integration, precis som de andra böckerna har gjort. Hur svårt det kan vara att anpassa sig till ett nytt sätt att tänka och agera när man inte har gått vidare utan är färgad av saker som man varit med om.

Amàr får stor hjälp i livet av sin svenskalärare Eva som finns kvar och hjälper honom även när han har gått ut högstadiet. Jag tänker på alla vuxna som kan göra skillnad i barns liv.

Den enda kritiken jag har mot boken är att han borde ha fått mer hjälp med språket. I vissa meningar så lyser det igenom att svenska inte är hans första språk. Även att det, särskilt i början och slutet av boken, blir väl romantiserande och klyschigt. Men inget av det stör helhetsupplevelsen av boken.

Det här är en stark bok och jag rekommenderar alla Arkan Asaads böcker. Bäst är nog också att läsa dem i den ordning som de kom ut.

Boken ges ut av  Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus.

...och dagarna går och Jennies boklista har också bloggat om boken.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t