Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött.
Handling (förlagets text):
Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär.
På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.
Mitt omdöme:
Den här boken börjar där bok två slutar och slutar där första boken börjar - låter det vettigt..? Första boken handlar om när Amàr åker med sin pappa till hemlandet och väl på plats får veta att familjen har bestämt att han ska gifta sig med sin kusin. Den första boken handlar om föräldrarnas historia och slutar med flykten till Sverige. Bortom solens strålar tar sin början när familjen har varit på plats i Sverige i något år. Amàr får småsyskon, familjen etablerar sig i det svenska samhället och Amàr går i en skola där i stort setta alla andra elever är etniskt svenska. Så kommer samtalet från hemlandet och pappan går ner sig. Han dricker sig full varje dag, slutar jobba och misshandlar sin fru allt värre. Barnen bevittnar de allvarliga misshandlarna. En dag knackar kronofogden på dörren och de är tvungna att lämna den fina villan och flytta till ett annat område. Amàr byter skola där nästan ingen är etnisk svensk. Han byter identitet och presenterar sig som kurd i stället för svensk. Samtalen med kompisarna handlar inte längre om sport, spel och böcker utan om vad man kan stjäla, vilka man ska slåss med och hur viktigt det är att försvara sig mot andra grupperingar. En dag får hans mamma nog vilket slutgiligt krossar Amàrs drömmar om att familjen ska bli som förut.
Det här är nog den bästa av de tre böckerna. Asaad har utvecklat sin berättarteknik och förmedlar med känsla den unge Amàrs känslor och tankar. Det blir kanske särskilt jobbigt att läsa den här boken eftersom man vet vad som kommer att hända honom, pojken som blir tvungen att växa upp för fort.Han förstår inte sin mammas beslut och tycker synd om sin pappa, trots att denne vid flera tillfällen misshandlat mamman så pass allvarligt att hon varit nära att dö. Asaad håller sig hela tiden till barnets perspektiv i berättelsen vilket är otroligt kraftfullt. Som vuxen förstår man det som utspelar sig i bakgrunden, men barnet kan inte förstå allt det.
Det är också smärtsamt att ta del av hur han måste förändra sig, skapa en ny identitet, för att överleva på sin nya skola där klimatet är så hårt.
Boken väcker många tankar hos mig. Jag tänker på hur svenska integrationspolitik har misslyckats vilket går ut över barnen. Den här boken utspelar sig på 90-talet och beskriver ett utsatt område som förmodligen är tio gånger värre idag. En hård värld för barn att växa upp i med en mentalitet som är kollektivistisk, handlar om överlevnad och snabba cash. Språket är hårt och en pojke behöver vara stark. Samtidigt så är det här som Amàr förstår vilken makt språket kan innebära, om man är duktig på att uttrycka sig så får man med sig andra.
Den väcker också många tankar om kultur och integration, precis som de andra böckerna har gjort. Hur svårt det kan vara att anpassa sig till ett nytt sätt att tänka och agera när man inte har gått vidare utan är färgad av saker som man varit med om.
Amàr får stor hjälp i livet av sin svenskalärare Eva som finns kvar och hjälper honom även när han har gått ut högstadiet. Jag tänker på alla vuxna som kan göra skillnad i barns liv.
Den enda kritiken jag har mot boken är att han borde ha fått mer hjälp med språket. I vissa meningar så lyser det igenom att svenska inte är hans första språk. Även att det, särskilt i början och slutet av boken, blir väl romantiserande och klyschigt. Men inget av det stör helhetsupplevelsen av boken.
Det här är en stark bok och jag rekommenderar alla Arkan Asaads böcker. Bäst är nog också att läsa dem i den ordning som de kom ut.
...och dagarna går och Jennies boklista har också bloggat om boken.
Kommentarer