Fortsätt till huvudinnehåll

Rött stoft - Ann Cleeves

Rött stoft utspelar sig på den shetländska ön Whalsey. En ung arkologidoktorand håller i en utgrävning på gamla Mima Wilsons torp. Whalsey är ett litet fiskarsamhälle och utgrävningen är inte populär bland alla, men Mima och hennes sonhustru Evelyn är starkt engagerade och tror att projektet är positivt för ön. En natt hittas Mima Wilson död, skjuten utanför sitt hus, av barnbarnet tillika polisen Sandy. Sandy tillkallar sin kollega Jimmy Perez för att utreda mordet. Redan tidigt har Sandy fått reda på att hans kusin Ronlad har varit ute och jagat kaniner under natten, i mörkret och dimman och smått berusad. Mimas död ses som en olycka, men Jimmy Perez kan inte riktigt släppa fallet och gräver, likt en arkeolog, i historien och upptäcker att öns befolkning bär på många hemligheter. Inte långt efter Mimas död begår en person självmord, två dödsfall på kort tid i ett så litet samhälle, kan det vara slumpen eller ligger det något annat bakom?

Ann Cleeves
Jag har lyssnat på Rött stoft som ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare. Det är första gången jag lyssnar på en bok som hon läser in men jag har hört många som har henne som favorit och jag kan förstå varför. Hon läser dramatiskt med inlevelse.
Detta är första gången jag läser en bok av Ann Cleeves, jag har förstått att Jimmy Perez är en återkommande karaktär i hennes deckare men det är alltså första gången jag möter honom. Han ges likvärdig tid i berättelsen som Sandy, Evelyn och den unga arkeologen Hattie. Något jag gillar mycket med boken är just persongalleriet. Det är många personer som figurerar men jag känner att jag får en bra uppfattning om alla. Man lär känna dem bra samtidigt som man anar att man inte får veta allt, man vet inte vem som bär på vilka hemligheter.
Katarina Ewerlöf
Cleeves har även underbara miljöbeskrivningar och jag tänker mig att jag fått en ganska bra bild av Shetlandsön Whalsey utan att ha varit där. Hon väver även inhop miljön och personerna i boken på ett skickligt sätt.
Berättelsen går framåt i ett ganska lugnt mak och är en klassisk mordgåta med en intelligent kommisarie. Jag tyckte att boken var hyfsad, läser/lyssnar gärna mer på Cleeves. Om jag gav betyg skulle den få ett medelbetyg. Gillar man brittiska deckare, deckare utan alltför mycket blod och detaljerade grymheter så kommer man definitivt att gilla denna bok.
Andra som skrivit om boken är bland annat Ett hem utan böcker, Hyllan och Cecilias hörna

Kommentarer

Erika sa…
Jag håller med dig helt, Ewerlöf är en av de bästa att läsa ljudböcker.
Rött stoft var också min första Cleeves och jag fastnade direkt, älskar miljöbeskrivningarna och Jimmy Perez...

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e