Fortsätt till huvudinnehåll

Helgonet - Carin Gerhardsen

Helgonet är den fjärde boken i Gerhardsens Hammarbyserie, tidigare böcker har jag skrivit om här och här.

Sven-Erik Erlandsson tar en promenad hem från den årliga festkvällen med pokergänget. Inte långt hemifrån blir han skjuten till döds, avrättningsstil. I fickan hittar man fyra spelkort (två svarta ess och två svarta åttor...) och en svårtydd lapp som delvis förstörts på grund av den tidiga morgonens regn. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg avbryter sin semester och kallar samman sitt arbetgäng, med nytillskotten Hedvig "Geddan" Gerdin och Odd "Loddan" Andersson. Tack vare Geddans briljanta intellekt och Sandéns heroism kommer man snabbt en lösning på spåret, men är det den enkla sanningen eller finns det mer hemligheter att nysta i?

Detta är alltså den fjärde boken där man får följa Sjöberg och hans arbetsgrupp. I Helgonet knyts en del trådar ihop från föregående böcker och nya trådar skapas. Jag fullkomligt älskade Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn, men jag tycker inte riktigt att Gerhardsen får till det i de två senaste böckerna.
Carin Gerhardsen
I Helgonet saknar jag särskilt djupdykningen i karaktärernas privatliv, nu blir det liksom bara korta referat kring varje person - möjligtvis med undantag Sandén och Geddan. Men även när det gäller dem håller hon oss mest vid ytan, trots att hon skapat intressanta spår att följa hos dem båda. Till exempel att Jenny (Sandéns dotter) blir gravid med okänd man och att Geddan återvänder till arbetslivet efter trettio år som hemmafru, men mer än så får vi inte veta. Jag vill veta vad de känner, tycker, upplever etc, etc.
Jag gillar hennes flirt mot verklighetens Sverige genom att lägga in en polis som varit deltagare i Idol och en polischef som begår grova sexuella brott.
Men, jag saknar också spänningen som Gerhardsen mycket skickligt byggde upp i sina två första böcker som var fullkomligt omöjliga att lägga ifrån sig och där man fräste ifrån när folk störde en i läsningen. Hon har en intressant mordhistoria, den är bra och väl genomtänkt, trots det fångar hon mig inte. Jag tror att det återigen beror på att hon inte låter mig som läsare komma i kontakt med de inblandade karaktärerna. Jag får inte lära känna dem särskilt bra, får inte känslan för dem.

När jag läser får jag känslan av en bok som hade kunnat bli riktigt, riktigt bra, med lite mer jobb. Kanske befann hon sig under alltför stor tidspress när hon skrev? Kanske har hon bara inte lagt ner lika mycket själ i den här boken som i de första två... Synd! Det är en medelbra bok, som duger i pocketversion vid stranden, men den hade potential till att nå upp till samma höjder som Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn.

Köp boken på Adlibris, Bokia eller Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr