header

header

onsdag 7 juli 2010

En riktig bladvändare

Carin Gerhardsens Mamma, pappa, barn är den andra delen av tre i Hammarbyserien som utspelar sig hos Hammarbypolisen i Stockholm. I den första boken Pepparkakshuset får vi lära känna karaktärerna i serien, till exempel kriminalkommsiarien och småbarnspappan Conny Sjöberg samt hans fru Åsa, kriminalassistent Petra Westman (min favorit), kriminalassistent Jamal Hamad och kriminalinspektör Jens Sandén. Samtidigt som hon bygger en spännande och mångbottnad historia i den boken så lär man snabbt känna de olika karaktärerna på ett personligt plan. Jag tyckte bra om boken och det är en mycket bra deckardebut.

I Mamma, pappa, barn får vi fortsätta att följa de olika karaktärerna och får fortsättningen på deras personliga historier, varav Petra Westman har en särskilt intressant. I den här boken så är det två brott som ska lösas. Dels så hittas en sextonårig flicka mördad, strypt, på en finlandsfärja. Flickan kommer från en familj bestående av en alkoholiserad ensamstående mamma och en lillasyster på fjorton år. Man får i boken följa den sextonåriga flickan en tid innan hon blir mördad och efter det hennes syster. Även ett andra offer hittas, av ingen annan än Petra Westman under en joggingtur. När Petra är ute och joggar så reagerar hon på ett föremål under ett träd. det visar sig vara en barnvagnsinsats och i den så ligger ett spädbarn. Spädbarnet lever men är svårt medtaget. Petra tillkallar ambulans och polis, på väg från, vad man först tror är en olycksscen, hittar hon mamman till barnet. Kvinnan har inte någonting på sig som kan identifiera henne. Samtidigt som detta händer vaknar en treårig flicka, Hanna, på morgonen och finner att hon är ensam hemma. Hon tror att mamma och lillebror har flyttat från henne och låst in henne i lägenheten.
Detta är en bok som griper tag i en på en gång och det är väldigt svårt att lägga den ifrån sig, man vill veta vad som händer sedan. Särskilt så ville jag veta hur det skulle gå för Hanna. Carin Gerhardsen har inte bara skrivit en oerhört spännande deckarhistoria, utan är även mycket bra på att väcka och förmedla känslor, beskriva relationer och beskriva människor. Jag rekommenderar starkt den här boken och ska definitivt läsa uppföljaren Vyssan lull.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...