header

header

måndag 5 juli 2010

Pompeji - Maja Lundgren

För några år sedan så läste vi Pompeji av Maja Lundgren i en bokcirkel som jag var med i. Vi hade väldigt delade meningar om den. Halva gänget avskydde boken och andra hälften älskade den, jag tillhör de som älskade boken. En sådan annorlunda, rolig och nyskapande bok. Hon leker med språket och historian på ett underbart sätt.
Boken utspelar sig i Pompeji år 78 -79, alldeles för det stora vulkanutbrottet. Inspiration till boken fann hon under ett besök i Pompeji och det utbredda antika klottret i staden. det blir också påtagligt i boken.

Maja Lundgren utgår i från verkliga historiska personer i sin roman. Personer som har levt i Pompeji och vi får möta männsikor i alla möjliga miljöer; gator och torg, patricierhus, värdshus och bordeller. Den religiösa och kulturella brokigheten med sina myter och anekdoter vävs in i skildringen av en hård vardag.  Vi får möta den före detta borgmästaren, Publius Paquius Proculus som tampas med familjeproblem, den olyckligt kära skådespelerskan Methe, den kristna Maria som får problem när det dyker upp ett brev från Paulus och så vidare. Vi får även roliga ögonblicksbilder av personer som undetecknat klotter på stadens husväggar, exempelvis Jesus.

Maja Lundgren skriver:
" Det bodde en man som hette Jesus i Pompeji. Från början torde han ha hetat Ieshua, vilket är ett hebreiskt namn, men den romerska formen bidde Iesus. Om honom vet vi bara en sak: att han klottrade följande på en vägg i gladiatorkasernen:
Om någon vill ha en riktigt god saltlake ska han vända sig till L. Asicius.
Den som skrev det på väggen heter Jesus
L Asicius var - enligt några av mina källor - en gladiator som brukade bära en hjälm med bilder av fiskar på. Så antagligen var Jesus klotter ett utslag av svart humor. Inte: gör slarvsylta av L. Asicius utan: gör saltlake av honom."

Jag rekommenderar alla att läsa boken. And for my englsihspeaking reader´s the book i available in english: Pompeya
Publius Paquius Proculus, före detta borgmästare, tampas med svåra familjeangelägenheter. Skådespelerskan Methe är olyckligt kär. Den kristna Maria får problem, när det dyker upp brev från Paulus. Och värds-husvärden Sittius, varm anhängare av den avlidne kejsar Nero, hyr ut sin lokal Elefanten till vem som helst.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...