header

header

tisdag 20 juli 2010

Äntligen färdig!

Så har jag då lyckats med konststycket att läsa igenom The Complete Stories (Everyman's Library), Edgar Allan Poe. Väldig långsam läsning...Skulle kunna skylla på liten, tätskriven text, gammeldags engelska kryddad med oöversatta franska och latinska citat, 900 sidor.., men jag gör inte det. jag tyckte helt enkelt inte att det var så bra...får man skriva det eller är det som att svära i kyrkan för en skräckboksfan som jag? vet inte, men så är det.

Visst finns det en hel del som jag gillade, men inte mer än så. Ser ju även hans inverkan på senare verk, man känner igen scener både från andra böcker och filmer så på nåt sätt känns det ändå bra att ha läst honom. Jag förväntade mig mer spöken och djävlar, blev faktiskt lite besviken där. Det var mer av psykisk sjukdom och personlighetsförändringar samt även en hel del äventyrsberättelser. Aboluta höjdpunkter tyckte jag var novellerna "The Murders in the Rue Morgue" och "The Mystery of Marie Rogèt" med en viss Dupin som huvudkaraktär. Det finns en tredje novell med honom, men den var så teoretisk och torr att jag inte orkade läsa färdigt den.

Boken innehåller 2 kortare romaner/berättelser samt 66 noveller och jag rekommenderar den till den som vill förkovra sig i Poe. Kanske ska man läsa den spordiskt, en novell då och då. Hade jag gjort det så hade jag förmodligen haft mer behållning av boken, men nu är ju inte jag sådan, fixar inte att småläsa en bok utan måste läsa från pärm till pärm. har också svårt att ha fler än en bok igång samtidigt (om det inte handlar om kurslitteratur förstårs...)
Nåja, ställer nöjd in boken i bokhyllan och har redan polockat upp nästa:)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...