header

header

lördag 24 juli 2010

Desirada - Maryse Condé

Det känns på något sätt passande att jag läser ut Maryse Condés familjesaga Desirada (Desirada: A Novel) i min farmors sommarstuga vid havet, med vågornas skvalpande ljud i öronen.

Maryse Condé är en författare som har sitt ursprung på den karibiska ön Guadeloupe och det är också där romanen tar sin början. I centrum har vi Marie-Noëlle som vuxit upp hos den kärleksfulla Ranélise. Marie-Noëlles mamma Reynalda var 15 år när hon fick sin dotter, en dotter som tillkommit av en våldtäkt och som alltså inte var önskad. Tidigt i Marie-Noëlles liv lämnade mamman henne och åkte till Paris, inte ett ord hördes från henne på 10 år. Då plötsligt kommer ett brev där Reynalda meddelar att hon vill att hennes dotter ska komma och bo hos henne i Paris. Ranélise får panik och vill vägra att skicka bort flickan som hon ser som sin dotter. Marie-Noëlle blir svårt sjuk av ångesten, så pass att hon blir inlagd på sjukhus. Det oundvikliga ögonblicket kommer så slutligen och hon flyttar till Paris och finner där att hon har en lillebror och en styvpappa. Reynalda ger Marie-Noëlle ett kyligt mottagande och flickan förvandlas från glad till inåtvänd och butter. Vi får följa henne genom livet och under hennes försök att förstå sin mamma och få veta mer om sin bakgrund. Vi får även veta mer om Reynaldas historia och lära känna hennes mamma Nina som kommer från den lilla ön och tidigare leprakolonin Désirade.

Det är en avskalad bok som utan sentimentalitet skildrar de olika kvinnornas livsöden som inbegriper allt från fattigdom, våldtäkt, utnyttjande, frihetsvilja, sökande efter kärlek till framgång. Jag grips av boken på ett sätt som jag inte gjorde av hennes tidigare bok Färden genom mangroven (Crossing the Mangrove), jag tar huvudkaraktärerna till mitt hjärta. Det är en vacker och något sorglig saga som tar oss genom flera kontinenter och tidsepoker. Läs den!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...