header

header

söndag 11 juli 2010

Paul Britton - Picking up the Pieces

Eftersom jag fortsätter att sega mig igenom Edgar Allan Poe och inte tycks bli klar på ännu ett tag så fortsätter jag att recensera böcker som jag läst tidigare. För några år sedan, 5 tror jag, läste jag en bok som jag skulle vilja berätta mer om, nämligen Picking Up The Pieces av Paul Britton.
Paul Britton är en av Storbrittanniens mest kända kriminalpsykologer och har varit inblandad i ett antal kända fall. Som kriminalpsykolog arbetar han med allt ifrån att sammanställa gärningsmannaprofiler (en av de första i Storbrittannien som gjorde detta), ge råd om administrationen av fängelser och rättspsykiatriska avdelningar samt behandling grovt kriminella människor som begått brott som mord, våldtäkt och förföljelse.

I boken får vi bland annat följa Brittons kliniska arbete och får där ett antal intressanta fallbeskrivningar. Han ger oss en insyn i dessa människors psyke och vad som format dem att bli de människor som de är idag. Trots att det är människor som begått ondeskefulla handlingar så berättar Britton om dem med mycket empati utan att på något sätt ursäkta deras handlingar. Man får förtroende för honom och hans arbete. Boken ger även en insyn i arbetet kring ett antal kända och uppmärksamma fall, exempelvis seriemördarna Fred och Rose samt Jon och Robert som mördade den två år gamle James Bulger.

En mycket intressant och välskriven bok. Gillar du att läsa deckare, se dem på TV och vill ha lite verklighetsförankring, lite insikt i hur en förövare fungerar, tänker, så är detta boken för dig. Jag har inte själv läst Paul Brittons första bok The Jigsaw Man, men av vad jag förstår av andra recensenter så är den mindre inriktad på Brittons kliniska arbete och mer på hans arbete med gärningsmannaprofiler.

Vill dock ge en liten varning, det är ingen skönläsning, ingen vanlig deckare som man bara lägger åt sidan efteråt. Nej, denna bok handlar om verkliga människor som farit mycket, mycket illa. Den sätter sina spår och insyn i den mörkare sidan av människans natur. Vill du inte ha det så läs inte boken. Vill du fortsätta dela in världen i svart/vitt, god/ond, så läs inte boken...2 kommentarer:

Elin sa...

Shulululu Anna, detta låter mycket intressaaaant. Den måste jag nog kolla upp, eller föra upp på min "att-läsa-lista" - måste bara skriva en först:)

...med näsan i en bok... sa...

Ja, en lista behöver man, så det måste du skaffa dig, risken är bara att den blir lång!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...