Fortsätt till huvudinnehåll

Paul Britton - Picking up the Pieces

Eftersom jag fortsätter att sega mig igenom Edgar Allan Poe och inte tycks bli klar på ännu ett tag så fortsätter jag att recensera böcker som jag läst tidigare. För några år sedan, 5 tror jag, läste jag en bok som jag skulle vilja berätta mer om, nämligen Picking Up The Pieces av Paul Britton.
Paul Britton är en av Storbrittanniens mest kända kriminalpsykologer och har varit inblandad i ett antal kända fall. Som kriminalpsykolog arbetar han med allt ifrån att sammanställa gärningsmannaprofiler (en av de första i Storbrittannien som gjorde detta), ge råd om administrationen av fängelser och rättspsykiatriska avdelningar samt behandling grovt kriminella människor som begått brott som mord, våldtäkt och förföljelse.

I boken får vi bland annat följa Brittons kliniska arbete och får där ett antal intressanta fallbeskrivningar. Han ger oss en insyn i dessa människors psyke och vad som format dem att bli de människor som de är idag. Trots att det är människor som begått ondeskefulla handlingar så berättar Britton om dem med mycket empati utan att på något sätt ursäkta deras handlingar. Man får förtroende för honom och hans arbete. Boken ger även en insyn i arbetet kring ett antal kända och uppmärksamma fall, exempelvis seriemördarna Fred och Rose samt Jon och Robert som mördade den två år gamle James Bulger.

En mycket intressant och välskriven bok. Gillar du att läsa deckare, se dem på TV och vill ha lite verklighetsförankring, lite insikt i hur en förövare fungerar, tänker, så är detta boken för dig. Jag har inte själv läst Paul Brittons första bok The Jigsaw Man, men av vad jag förstår av andra recensenter så är den mindre inriktad på Brittons kliniska arbete och mer på hans arbete med gärningsmannaprofiler.

Vill dock ge en liten varning, det är ingen skönläsning, ingen vanlig deckare som man bara lägger åt sidan efteråt. Nej, denna bok handlar om verkliga människor som farit mycket, mycket illa. Den sätter sina spår och insyn i den mörkare sidan av människans natur. Vill du inte ha det så läs inte boken. Vill du fortsätta dela in världen i svart/vitt, god/ond, så läs inte boken...Kommentarer

Elin sa…
Shulululu Anna, detta låter mycket intressaaaant. Den måste jag nog kolla upp, eller föra upp på min "att-läsa-lista" - måste bara skriva en först:)
Ja, en lista behöver man, så det måste du skaffa dig, risken är bara att den blir lång!

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…