header

header

måndag 27 augusti 2012

Utvandrarna - Vilhelm Moberg

Så har jag äntligen börjat läsningen av Mobergs utvandrarserie. Märkligt att jag inte läst den tidigare, men efter att ha bytt till mig alla fyra böcker på Stor Bokbytardagen ifjol så har jag nu tagit mig an den. Igår så läste jag ut den första boken Utvandrarna.

Karl-Oskar och hans fru Kristina är bönder på den lilla gården Korpamoen i småland. Karl-Oskars föräldrar bor med dem på undantag, hans bror Robert arbetar som dräng hos en elak bonde. Robert drömmer om ett liv i frihet. De två bröderna har aldrig haft någon förtrolig relation men en dag börjar de öppna sig för varandra och Robert berättar om sin dröm om att utvandra till Nordamerika, där ska han vara sin egen, inte vara någons lilla dräng. Karl-Oskar avslöjar att han själv går med samma tankar, den enda som känner till dem är Kristina. Sedan Karl-Oskar tog över gården har han drabbats av torka, för mycket regn och missväxt. Skulderna har växt och han ser ingen ände på eländet. Tillsammans smider de planer och år 1850 gör de verklighet av sina drömmar. Med på resan följer även Kristinas morbror Danjel Andreasson som tillhör en liten sekt som kallas för åkianer. I sitt följe har han sin fru, sina barn, den omvända horan Ulrika i Västergöhl, hennes dotter Elin och drängen Arvid. Bonden Jonas Petter Albrektsson flyr ett grälsjukt äktenskap.

Även om jag hört så många som tycker väldigt bra om den här boken så överraskar den mig ändå. Den är fantastisk. Framförallt så tycker jag att det är spännande och intressant att läsa om hur människor hade det i Sverige under början och mitten av 1800-talet och vad som låg bakom den stora utvandringen. Mitt intresse för den epoken har definitivt ökat i och med läsningen av den här boken. Som en underhållande historielektion.

Boken befolkas av fantastiska och färgrika karaktärer som alla bidrar till att illustrera livet på den svenska landsbygden, med ett underbart språk dessutom. All dialog är skriven på dialekt. Boken var faktiskt lite kontroversiell när den kom, särskilt vissa uttalanden som Ulrika i Västergöhl gör gentemot prästerskapet  skapade en hel del debatt. Det fanns till och med dem som ville att Moberg skulle hamna i fängelse för att skriva sådant. Moberg står helt klart på den lilla männsikans sida och skildrar skoningslöst deras verkligheter.

Något som har fastnat och som berörde mig mycket var beskrivningen av själva överfarten, båtfärden till USA. Det är som att jag befinner mig där själv, i lukterna, ovädren, skörbjuggen och ovissheten. Otroligt skickligt skrivet!

Har ni inte läst denna svenska klassiker så gör det! Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris.

10 kommentarer:

Unni sa...

Intressant! Jag har tänkt på att lesa den här boken, men jag har ännu inte haft tid. Utvandrarna är nu på scenen i Svenska Teatern (i H-fors), och det har varit stor succé. Naturligtis Mobergs bok har därför fått mycket publicitet också här i Finland.

Skrivande sa...

Jag har utvandrarserien i bokhyllan. Trots att jag gillar historia har jag inte kommit mig för att läsa böckerna, har sett ett par filmatiseringar och fått för mig att det är väldigt tung och dyster läsning. Får se när jag plockar upp dem :)

Louise sa...

Det låter som att även jag borde få tummen ur och läsa de här böckerna som jag tänkt läsa så länge :)

Hanneles bokparadis sa...

dom läste jag typ 1978, gillade filmerna

Gråbekka`s Blogger sa...

Fin omtale:) Ble veldig nysgjerrig på disse bøkene siden de tar for seg utvandringen. Det er noe jeg synes er spennende å lese om og lærerikt:) Skal notere meg ned bøkene, så skal jeg se om jeg ikke leser de en dag:) Ha en flott dag:)

...med näsan i en bok... sa...

Unni- skulle vara roligt att se den som pjäs också. Ska se filmen när jag läst alla böcker tänkte jag.
Stockholmsflickan- det är inte tung och dyster läsning. Visst dyster ibland men också väldigt spännande, rolig och intressant!
Louise- dags att dra ut tummen;)
Hannele - böckerna har ju funnits ett tag!
Gråbekka - detta är verkligen en klassiker inom svensk litteratur. Jag ser framemot att läsa de andra tre böckerna i serien. Har bara några andra böcker jag måste läsa först:)

mimmimarie sa...

Lite avundsjuk på dig som har nästan hela serien kvar att läsa. Det är inte samma sak att läsa om.

mimmimarie sa...

Lite avundsjuk på dig som har nästan hela serien kvar att läsa. Det är inte samma sak att läsa om.

Unknown sa...

En underbar bok, Jag läste den till ett arbete när jag gick i skolan.

Unknown sa...

En underbar bok, Jag läste den till ett arbete när jag gick i skolan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...