header

header

lördag 18 augusti 2012

En Herrgårdssägen - Selma Lagerlöf

Jag har lyssnat på En herrgårdssägen som ljudbok, uppläst av Stig Torstensson. Vet att det finns en annan utgåva med en annan uppläsare. Selma är ju en av mina absoluta favoritförfattare men den här berättelsen hade jag lite svårt för, misstänker att det kan ha lite med formatet att göra, för själva historien är mycket bra. Selmas gammelsvenska som flyter så bra i läsningen låter uppstyltad och tillgjord i Torstenssons uppläsning. Kanske ska jag lyssna på den andra inspelningen bara för att jämföra... Eller i alla fall läsa texten själv och ljudlöst.

Historien är denna att Gunnar Hede studerar i Uppsala. Han är ingen flitig student utan intresserar sig mest för att spela fiol. En dag får han veta att hans mor har det besvärligt därhemma och att familjegodset i Munkhyttan riskerar att gå i konkurs. Han avbryter studierna för att åka hem och räta upp situationen. Han arbetar hårt och under en färd genom tiomilaskogen där han ska föra ett hundratal getter genom vinterskogen drabbas han av så svåra motgångar att han blir galen.

Vi får också följa föräldralösa Ingrid som när henne blinda morfar dör adopteras av en präst och hans fru. Hon blir inte särskilt väl behandlad där och blir så pass deprimerad att hon skendör. Gunnar och Ingrids vägar och öden korsas gång på gång under berättelsen.

Den här boken har beskrivits som en svensk "Skönheten och odjuret". Jag tycker att den handlar mycket om psykisk skörhet, empati, den fria viljan och att våga vara sig själv.

Den här ljudboken ges ut av Bonnier audio och kan köpas på Adlibris och Bokus
Strange Publishing ger ut den i Mp3 format med Vivecka Sternberg som uppläsare, länk till den har du här och här

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag gillar Selma, denna har jag läst, inte lyssnat...

Eli sa...

Denna är en av de få Selma jag inte läst än. Men jag försöker spara på de jag har kvar, även om jag helst vill läsa alla på en gång :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...