Fortsätt till huvudinnehåll

Vindens skugga- Carlos Ruiz Zafón

Det känns lika svårt att skriva en sammanfattning av Vindens skugga som det gjorde av Andarnas hus. Det händer så mycket i boken; människoöden och händelser flätas skickligt samman, det finns underliggande budskap och du kan läsa berättelsen på flera nivåer samtidigt. Det lägrar sig en speciell atmosfär i Zafóns böcker, en air av mystik, dimma, gråskala, förtvivlan, våld och stark kärlek. Boken utspelar sig i Bacelona.

En tidig morgon väcks den tio år gamle Daniel av sin far, bokhandlare herr Sempere. Sempere vill visa honom en hemlighet och tar honom till De bortglömda böckernas gravkammare. Där genomgår han ritualen att söka igenom biblioteket för att hitta en bok som talar just till honom och som blir hans att ta hand om. Boken Daniel får med sig hem heter Vindens skugga och är skriven av en Julián Carax. Daniel får snart reda på att en mystisk figur söker reda på alla Carax böcker och eldar upp dem. Han blir närmast besatt av att ta reda på vem författaren egentligen var, har han skrivit fler böcker och varför vill någon förinta hans verk. Likt en privatdetektiv spenderar Daniel närmare 10 år för att få reda på sanningen och hans och Julián Carax liv flätas allt mer ihop.

Jag gillade verkligen den här boken. Den kräver tid och uppmärksamhet från sin läsare. Första halvan av boken är lite långsam, men på ett bra sätt, andra halvan går lite snabbare att läsa.

Berättelsen är fylld av märkliga och överdrivna karaktärer, om Zafón inte hade varit så skicklig på att göra dem mänskliga alternativt mänskligt monsterlika hade de närmast liknat karaktärer. Jag tänker till exempel på kommissarie Fumero som ständigt håller ett vakande öga på Daniel. Han är en mördare, sadist, psykopat som på något oförklarligt sätt lyckats stiga i graderna och utnyttjar sin maktställning för det egna hämndbegäret. Han är ett monster, överdriven, men Zafón förmänskligar honom samtidigt som han påminner mig som läsare att figurer som Fumero faktiskt existerar i verkligheten. Genast blir han än mer obehaglig och monsterlik.

Jag misstänker att miljöbeskrivningarna inte gör Barcelona rättvisa. Zafóns Barcelona är täckt av ett grådis och rutten luft. Jag känner hur det luktar, vilken temperatur det är och läser med en ständig känsla av obehag. I ett stycke beskriver Zafón ett sjukhus som drivs av nunnor, de tar emot gamla fattiga som är väldigt nära döden. De sysslar helt enkelt med palliativ vård, om man nu kan kalla det vård. Daniel och hans vän Fermín smyger sig in i sjukhuset för att leta efter en kvinna de har några frågor till. Som läsare är det precis som att var där, tillsammans med dem. Just det stycket väckte väldigt många känslor hos mig, känslor av äckel, av sympati och förtvivlan. Tur då att Fermín fanns där för att lätta upp stämmningen.

Vindens skugga var en fantastisk läsupplevelse som jag rekommenderar alla. Boken ges ut av Norstedts förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Mamma J och Pocketblogg

Kommentarer

Tack, nu fick jag än mer lust att läsa denna bok som jag sneglat på länge... ;)
Ha en fin dag!
Så bra att kunna bidra med lite inspiration!
Linnea sa…
Jag tyckte verkligen jättemycket om den här boken. Borde verkligen läsa något mer av samma författare! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.