header

header

lördag 11 augusti 2012

Magiker och Glas; Det Mörka Tornet IV - Stephen King

Jag har vandrat länge nu med Roland av Gilead, Eddie, Jack, Susannah/Odessa och Oy. Jag ingår i deras Ka-tet nu, nästan lite ofrivilligt. Första boken Revolvermannen gillade jag inte särskilt, andra boken De tre blir dragna var betydligt bättre men utan wow-faktor, tredje boken De öde landen var fantastisk och nu har jag alltså läst bok nummer fyra Magiker och glas. Så även om jag inte älskar böckerna är jag fast i historien, jag kan inte lämna min Ka-tet - jag måste få reda på hur det går för dem. Jag är förtrollad.

Om ni inte läst de första tre böckerna utfärdar jag härmed en
S P O I L E R V A R N I N G
men det är inte så farlig spoiler - så det går att fortsätta läsa;)

Mono Blaine
Jag har färdats med den här boken länge. Jag lyssnade på den som ljudbok i bilen till och från jobbet och dels är boken rätt lång (24 CD skivor) och dels har en semester inneburit en månads uppehåll. Därför har jag lite svårt att minnas var Magiker och glas tog sin början, men jag tror de hade klivit av det galna tåget Mono Blaine och befinner sig i en annan dimensions Kansas. Ett Kansas som är helt folktomt och av gamla tidningar som ligger och skräpar förstår de att en stor katastrof har inträffat och utplånat i stort sett allt liv.

En kväll bestämmer sig Roland för att berätta historien av sitt liv och större delen av boken består av den berättelsen. I Revolvermannen fick vi ju veta hur Rolands uppväxt var, här får vi följa honom i något år under sin tonår. 14 år gammal skickas Roland och två av hans vänner bort från Gilead för ett till synes meningslöst uppdrag. De hamnar dock mitt i rebellernas näste och blir högst inblandade. Roland lär också känna sin älskade Susannah och en lite mjukare Roland skymtar fram ibland. En otäck häxa har en stor roll i berättelsen, även en gäng skurkar som leds av en wannabe revolverman vid namn Jonas och en sliskig borgmästare. Vi är tillbaka i vilda västern och cowboy landskapet. Det enda jag egentligen  inte tycker om med de här böckerna, det som får mig att tveka lite och tycka att de blir lite tradiga ibland är när det blir för flummigt, när dimensionerna och världarna blir för svåra att skilja. Utfyllnadstexten.

Men, men, jag kommer så klart att forsätta lyssna på den här serien. Även om det blir lite mer utmaning nu eftersom resten av böckerna inte finns inlästa på svenska. De engelska utgåvorna är svindyra att köpa här i Sverige och på Amazon fick jag inte beställa en begagnad skiva... Tur då att min kusin Lotta som bor i Washington ska hjälpa mig:)

Boken är utgiven av Bra Böcker och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...