header

header

söndag 26 augusti 2012

Smakebit på en søndag

Söndag idag och då är det såklart dags för Smakebit på en søndag som anordnas av norska bokbloggen Flukten fra Virkeligheten

Just nu håller jag på med en svensk klassiker; Utvandrarna första delen i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. I Utvandrarna får vi följa Karl-Oskar och Kristina Nilsson, Karl-Oskars bror Robert, drängen Arvid, åkanianen och självutnämnde prästen Danjel Andreasson och dennes följe samt Jonas Petter Albrektsson som flyr sin elaka och grälsjuka fru. Vi får först lära känna dem och deras vedermödor i den småländska landsbygden, hur de kommer fram till sina beslut att utvandra och slutligen färden över till nordamerika

Dagens citat är hämtat från sid 391. utvandrarna har precis genomlevt sin första storm och drabbats ordentligt av sjösjuka.
Fartyget rymmer en enda buk, men i denna dväljes många bukar, friska och sjuka, gamla och unga, barns och gamlingars, tillhörande omvända och oomvända, goda och onda. I dem alla river smärtan djupt med sina mångförgrenade klor, djupt nere i dessa stackars arma kroppar har äcklet och vämjelsen sina trygga förvaringsrum.

10 kommentarer:

Monika sa...

Läste de här böckerna i nian, kanske vore det dags för en omläsning. Jag tyckte de var bra redan då och jag gissar att de inte blivit sämre :)

Beathe sa...

Virker som en spennende bok, tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin dag!

astridterese sa...

En fin smakebit. Det er spennende å lese om utvandringen til Amerika og alt som skjedde med de menneskene som måtte eller ønsket å dra.
Ønsker deg en fin søndag!

Linnea sa...

Fantastiska böcker! Utvandrarböckerna hör till några av mina största favoriter. :)

Julie sa...

Dette virker som en spennende serie. Takk for smakebiten, og ha en fortsatt fin søndag. :)

Gråbekka`s Blogger sa...

Takk for smakebiten:) Høres ut som en god serie, med spennende tema:) Ønsker deg en flott søndag videre:)

Lotten sa...

Tack för smakbiten. Länge sen jag läste dem, men de lär väl hålla för en omläsning.

Karen sa...

Spennede tematikk dette!

Og forresten; fantastisk header på bloggen din! Jeg elsker ugler:)

C.R.M. Nilsson sa...

Jag måste erkänna att jag inte har läst någon av de i serien. Någon gång ska jag göra det, men för stunden lockar det inte. Det verkar vara en bra bok.

Anita sa...

Dette er fantastiske bøker! Jeg leste dem for noen år siden, og tror jeg snart må lese dem igjen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...