header

header

måndag 20 augusti 2012

Kaffe med Rån - Catharina Ingelman-Sundberg

De fem vännerna Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta är numera pensionärer och bor på samma servichus, men de har fått nog. Sedan hemmet blev privatägt så sparas det in allt mer. Det dras ner på personalen, de får inte längre fikabröd till kaffet, kaffet serveras bara en gång om dagen och de får bara gå ut en gång i veckan. Inte nog med det så är alla dörrar låsta. En kväll ser Märtha en dokumentär om fängelselivet på TV och inser att fångar har det bättre än vad de har. De får minsann två lagade mål mat om dagen plus att de har rätt att gå ut varje dag. Hon får en idé om att de tillsammans ska begå ett brott och hamna i fängelset. Ett ekonomiskt brott, pengarna ska de sedan skänka till välgörande ändamål och leva gott på efter de har kommit ut från fängelset.

Hon inviger sina vänner i sina idéer, de nappar och pensionärsligan bildas. De rymmer från servicehuset och den elaka syster Barbro, tar in på Grand Hotel och smider planer för det perfekta brottet.

Den här boken är en riktig pärla. Jag älskar gubbarna och gummorna i pensionärsligan, vilka härliga karaktärer! Det är roligt, dråpligt och flera gånger drar jag efter andan och oroar mig för Märtha och gänget när de sätter sig i knepiga situationer.

Jag har läst flera av Catharina Ingelman-Sundbergs böcker tidigare (två har jag skrivit om här och här) och har alltid gillat hennes språk, sätt att skriva. Det gäller även när hon nu gått från den historiska romanen till en komedi. Skickligt skapar hon karaktärer som jag på en gång känner för. Språket är enkelt och rätt framt utan att på något sätt bli banalt eller löjligt. Dialogen är trovärdig och okonstlad och bidrar till skildringen av karaktärernas personlighet. Även om till exempel syster Barbro och de andra är något överdrivna, lite karikatyrer av olika personligheter, så fyller det sitt syfte. Det ska vara lite överdrivet i en sådan här bok, det gör det hela roligare. Jag gillar också att historien tar oväntade vändningar här och där.

Och även om det är en lättsamt rolig feel-good roman så vill den också säga något om samhället vi lever i idag. För visst är det märkligt att kriminella som sitter inlåsta har tydligare rättigheter än våra äldre som slitit hårt hela livet och bidragit till samhället. Och hur kommer det sig att vi så lättsamt kan låsa in våra äldre, trots att de inte begått något brott och på grund av det dömts till frihetsberövning. Vad har vi för syn på äldre? Är de bara ett problem? Det gör mig på något sätt glad i själen att läsa om de här busiga och trotsiga pensionärerna som vägrar att bara finna sig, vägrar att acceptera det som serveras dem. Jag hoppas att detta bara är första boken av flera om pensionärsligan för jag vill definitivt läsa fler äventyr med Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta.

Boken ges ut av Forum förlag och ni köper den på Adlibris eller Bokus

6 kommentarer:

Maria sa...

Kul! Jag har skrivit mig på kö på den på biblioteket fast i ljudbok. Längtar verkligen efter att lyssna på den!

...med näsan i en bok... sa...

Det är visst Helge Skoog som läser, passar nog hur bra som helst!

Maria sa...

Ja, det var när jag såg att det var han som jag valde ljudbok istället för att läsa den själv. Hörde ett litet smakprov och tror det blir riktigt bra!

Monika sa...

Har lagt till den i min nyfiken-på lista. Den låter riktigt bra. Bara den inte är lik "Hundraåringen...", den gillade jag inte alls.

Anonym sa...

Den roligaste bok jag läst på mycket länge!

...med näsan i en bok... sa...

Monika - har inte läst hundraåringen så jag kan inte jämföra...
"Anonym" - härligt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...