Fortsätt till huvudinnehåll

Kaffe med Rån - Catharina Ingelman-Sundberg

De fem vännerna Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta är numera pensionärer och bor på samma servichus, men de har fått nog. Sedan hemmet blev privatägt så sparas det in allt mer. Det dras ner på personalen, de får inte längre fikabröd till kaffet, kaffet serveras bara en gång om dagen och de får bara gå ut en gång i veckan. Inte nog med det så är alla dörrar låsta. En kväll ser Märtha en dokumentär om fängelselivet på TV och inser att fångar har det bättre än vad de har. De får minsann två lagade mål mat om dagen plus att de har rätt att gå ut varje dag. Hon får en idé om att de tillsammans ska begå ett brott och hamna i fängelset. Ett ekonomiskt brott, pengarna ska de sedan skänka till välgörande ändamål och leva gott på efter de har kommit ut från fängelset.

Hon inviger sina vänner i sina idéer, de nappar och pensionärsligan bildas. De rymmer från servicehuset och den elaka syster Barbro, tar in på Grand Hotel och smider planer för det perfekta brottet.

Den här boken är en riktig pärla. Jag älskar gubbarna och gummorna i pensionärsligan, vilka härliga karaktärer! Det är roligt, dråpligt och flera gånger drar jag efter andan och oroar mig för Märtha och gänget när de sätter sig i knepiga situationer.

Jag har läst flera av Catharina Ingelman-Sundbergs böcker tidigare (två har jag skrivit om här och här) och har alltid gillat hennes språk, sätt att skriva. Det gäller även när hon nu gått från den historiska romanen till en komedi. Skickligt skapar hon karaktärer som jag på en gång känner för. Språket är enkelt och rätt framt utan att på något sätt bli banalt eller löjligt. Dialogen är trovärdig och okonstlad och bidrar till skildringen av karaktärernas personlighet. Även om till exempel syster Barbro och de andra är något överdrivna, lite karikatyrer av olika personligheter, så fyller det sitt syfte. Det ska vara lite överdrivet i en sådan här bok, det gör det hela roligare. Jag gillar också att historien tar oväntade vändningar här och där.

Och även om det är en lättsamt rolig feel-good roman så vill den också säga något om samhället vi lever i idag. För visst är det märkligt att kriminella som sitter inlåsta har tydligare rättigheter än våra äldre som slitit hårt hela livet och bidragit till samhället. Och hur kommer det sig att vi så lättsamt kan låsa in våra äldre, trots att de inte begått något brott och på grund av det dömts till frihetsberövning. Vad har vi för syn på äldre? Är de bara ett problem? Det gör mig på något sätt glad i själen att läsa om de här busiga och trotsiga pensionärerna som vägrar att bara finna sig, vägrar att acceptera det som serveras dem. Jag hoppas att detta bara är första boken av flera om pensionärsligan för jag vill definitivt läsa fler äventyr med Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta.

Boken ges ut av Forum förlag och ni köper den på Adlibris eller Bokus

Kommentarer

Maria sa…
Kul! Jag har skrivit mig på kö på den på biblioteket fast i ljudbok. Längtar verkligen efter att lyssna på den!
Det är visst Helge Skoog som läser, passar nog hur bra som helst!
Maria sa…
Ja, det var när jag såg att det var han som jag valde ljudbok istället för att läsa den själv. Hörde ett litet smakprov och tror det blir riktigt bra!
Monika sa…
Har lagt till den i min nyfiken-på lista. Den låter riktigt bra. Bara den inte är lik "Hundraåringen...", den gillade jag inte alls.
Anonym sa…
Den roligaste bok jag läst på mycket länge!
Monika - har inte läst hundraåringen så jag kan inte jämföra...
"Anonym" - härligt!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so