Fortsätt till huvudinnehåll

Kaffe med Rån - Catharina Ingelman-Sundberg

De fem vännerna Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta är numera pensionärer och bor på samma servichus, men de har fått nog. Sedan hemmet blev privatägt så sparas det in allt mer. Det dras ner på personalen, de får inte längre fikabröd till kaffet, kaffet serveras bara en gång om dagen och de får bara gå ut en gång i veckan. Inte nog med det så är alla dörrar låsta. En kväll ser Märtha en dokumentär om fängelselivet på TV och inser att fångar har det bättre än vad de har. De får minsann två lagade mål mat om dagen plus att de har rätt att gå ut varje dag. Hon får en idé om att de tillsammans ska begå ett brott och hamna i fängelset. Ett ekonomiskt brott, pengarna ska de sedan skänka till välgörande ändamål och leva gott på efter de har kommit ut från fängelset.

Hon inviger sina vänner i sina idéer, de nappar och pensionärsligan bildas. De rymmer från servicehuset och den elaka syster Barbro, tar in på Grand Hotel och smider planer för det perfekta brottet.

Den här boken är en riktig pärla. Jag älskar gubbarna och gummorna i pensionärsligan, vilka härliga karaktärer! Det är roligt, dråpligt och flera gånger drar jag efter andan och oroar mig för Märtha och gänget när de sätter sig i knepiga situationer.

Jag har läst flera av Catharina Ingelman-Sundbergs böcker tidigare (två har jag skrivit om här och här) och har alltid gillat hennes språk, sätt att skriva. Det gäller även när hon nu gått från den historiska romanen till en komedi. Skickligt skapar hon karaktärer som jag på en gång känner för. Språket är enkelt och rätt framt utan att på något sätt bli banalt eller löjligt. Dialogen är trovärdig och okonstlad och bidrar till skildringen av karaktärernas personlighet. Även om till exempel syster Barbro och de andra är något överdrivna, lite karikatyrer av olika personligheter, så fyller det sitt syfte. Det ska vara lite överdrivet i en sådan här bok, det gör det hela roligare. Jag gillar också att historien tar oväntade vändningar här och där.

Och även om det är en lättsamt rolig feel-good roman så vill den också säga något om samhället vi lever i idag. För visst är det märkligt att kriminella som sitter inlåsta har tydligare rättigheter än våra äldre som slitit hårt hela livet och bidragit till samhället. Och hur kommer det sig att vi så lättsamt kan låsa in våra äldre, trots att de inte begått något brott och på grund av det dömts till frihetsberövning. Vad har vi för syn på äldre? Är de bara ett problem? Det gör mig på något sätt glad i själen att läsa om de här busiga och trotsiga pensionärerna som vägrar att bara finna sig, vägrar att acceptera det som serveras dem. Jag hoppas att detta bara är första boken av flera om pensionärsligan för jag vill definitivt läsa fler äventyr med Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta.

Boken ges ut av Forum förlag och ni köper den på Adlibris eller Bokus

Kommentarer

Maria sa…
Kul! Jag har skrivit mig på kö på den på biblioteket fast i ljudbok. Längtar verkligen efter att lyssna på den!
Det är visst Helge Skoog som läser, passar nog hur bra som helst!
Maria sa…
Ja, det var när jag såg att det var han som jag valde ljudbok istället för att läsa den själv. Hörde ett litet smakprov och tror det blir riktigt bra!
Monika sa…
Har lagt till den i min nyfiken-på lista. Den låter riktigt bra. Bara den inte är lik "Hundraåringen...", den gillade jag inte alls.
Anonym sa…
Den roligaste bok jag läst på mycket länge!
Monika - har inte läst hundraåringen så jag kan inte jämföra...
"Anonym" - härligt!

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…