Fortsätt till huvudinnehåll

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Maja Grås mamma försvann spårlöst för 10 år sedan och dödförklarades så småningom. Hennes pappa orkade bara leva två år till innan Maja lämnades helt föräldralös. När Maja är på väg till Oxford för att påbörja en konstutbildning blir hon kontaktad av en polis från Brighton som informerar henne om att hennes mamma har hittats mördad. Maja åker dit och gör ett försök att få veta mer om hennes mamma, vilket liv hon levt sedan hon övergav sin familj och en förklaring till varför. Hon får förtroende för polisen som utreder mordet, kriminalinspektör Steve King och håller fortsatt kontakt med honom när hon fortsätter till Oxford. Maja blir snabbt kompis med Nikita, som hon delar rum med, och Ashely. Snart upptäcker hon att allt inte verkar stå rätt till på konstakademin, hon får besök av både sin mamma och en tjej som dog en oförklarlig död på akademin många år tidigare. Och vem är egentligen den mystiske Jack? Varför har konstläraren, den berömde professorn Leopold Chesterfield, ett porträtt av hennes mamma på kontoret? Och vad döljer Arabella Chesterfield för hemligheter?

Döden på en blek häst har egentligen allt man kan begära; en underbar Oxfordmiljö, ett brutalt mord, gamla hemligheter, en sympatisk kriminalinspektör, excentriska personer, spöken, historia, kärlek och hat, ändå är det som att det fattas något...Jag kan inte sätta fingret på det, men jag tror problemet dels handlar om att jag har svårt att komma nära huvudkaraktären Maja. Det är som att Amanda Hellberg skapar en distans till henne när hon skildrar Majas osäkerhet och inbundenhet. Hennes förmåga att se och förnimma spöken bidrar till att Maja aldrig är riktigt närvarande. Det är viktigt för historien, men gör också att jag inte riktigt förstår henne.
Det finns episoder i boken som skulle kunna vara hur läskiga som helst, men de skrämmer mig inte trots att de borde ge mig mardrömmar. Jag saknar också miljöbeskrivningar, hade gärna sjunkit djupare i Oxfords akademiska miljö. Språket i boken är bra, utan krusiduller, rakt på liksom. Ganska korta meningar utan en massa bisatser. Lite "Dora Utforskren varning" dock (ni som har småbarn vet vad jag menar) med engelska och svenska blandat, det skulle hon kunnat skippa. Störde mig mest...
Med allt detta sagt så låter det kanske som att jag inte tyckte om boken, men så är nu inte fallet. Det tog mig ett tag att komma in i den och det var inte en bok som jag sträckläste, men den är helt klart läsvärd och jag hoppas få se mer av denna författare. Döden på en blek häst är Hellbergs  andra roman och jag läser gärna fler böcker av henne för hon tycks bära på bra historier.

Läs gärna författarens blogg Alla har en bok inom sig
Andra som bloggat om boken är Boktoka, Ett hem utan böcker och Breakfast Bookclub

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Bokus och Adlibris

Kommentarer

Eli sa…
Det verkar ha varit ganska mycket delade meningar om denna boken, jag älskade den när jag läste den även om jag inte gillade upplösningen av själva deckarhistorien. Hade varit bättre om det bara varit skräck. Om du inte har läst hennes första bok, Styggelsen, tycker jag absolut du ska göra det för den var hur bra som helst! Bättre än Döden på en blek häst, ruggig och otäck på ett helt annat sätt.
jag får hålla ögonen öppna
Varit nyfiken på Döden på en blek häst och köpte den på bokmässan (ännu oläst). Intressant recension du skrivit, tycker jag. Har annars mest hört lovord. Oh well, jag får väl se vad jag själv känner när jag kommer dit.

Log också åt din Dora-liknelse (småbarnsförälder!) och åt att jag först tyckte att det stod att kriminalinspektören hette Steven King.
Eli - ska absolut läsa Styggelsen
a-lo - glad att någon kände igen Dora Utforskaren:) Och han heter faktiskt Steven King, men kalllar sig för Steve så att det inte ska bli allt för uppenbart!

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr