Fortsätt till huvudinnehåll

Beautiful Creatures - Kami Garcia och Margaret Stohl

Ethan Wate bor i det lilla sydstatssanhället Gatlin och går andra året på Stonewall Jackson High. Det är ett konservativt samhälle där alla känner alla och saker och ting görs på ett visst sätt, man accepterar inte det eller den som är annorlunda. Ethans pappa brukade - innan han blev deprimerad och stängde in sig i sitt arbetsrum - säga att det bara finns två sorts människor i Gatlin: "De som är fårskallar och de som är fast. De som måste stanna eller är för dumma för att dra." Familjen Wate har så länge någon kan minnas bott i Gatlin, hans mamma var inflyttad och därför aldrig riktigt accepterad. Nu är Ethans mamma död och hans pappa har isolerat sig. De enda som egentligen bryr sig om hur det är med honom är den vidskepliga och stränga hushållerskan Amma och hans bästa kompis Link.

I Gatlin finns den gamle herrgården Ravenwood där stadens enstöring Macon Melchizedek Ravenwood bor. Ingen har sett honom utanför huset på flera decennier och ryktena går om att det spökar i den fallfärdiga herrgården. En dag kommer en ny elev till Stonewall Jackson High och förändrar allt för Ethan. Lena Duchannes är Macon Ravenwoods systerdotter och därmed automatiskt utstött, ingen vill ha någonting med henne att göra. Ingen förutom Ethan som blir hals över huvud förälskad i Lena. Lena öppnar en okänd värld av magi och besvärjelse för Ethan.

Jag fullkomligt älskade den här boken! Jag älskar karaktärerna, miljön och storyn - blir inte den här boken en succé så ska jag äta upp min hatt (har säkert någon nånstans som jag kan trolla fram...inte för att det lär behövas). Det är spännande, mystiskt, romantiskt, farligt och roligt. Det här är den första boken av fyra och jga vet ärligt talat inte om jag orkar vänta på översättningen av nästa, vi får se!

Författarna Garcia och Stohl lyckas med konststycket att beskriva en stark och omöjlig kärlekshistoria utan att göra den klyschig och banal. Ethan och Lena dras till varandra genom drömmar och sammanträffanden (?). När de möts väcker de gamla historier till liv; gamla farliga historier. Det är en välskriven bok med ett drivet och målande språk. Dialogen är trovärdig och blir extra spännande då den förs såväl verbalt som telepatiskt.

Måste också erkänna att jag är svag för böcker och filmer som utspelar sig i södra USA. Mixen av slavättlingarnas voodo och de högervridna konservativa föreställningarna är en spännande miljö för nästan vilken berättelse som helst. (Älskade till exempel John Berendts thriller Midnight in the Garden of Good and Evil, som för övrigt har filmatiserats av Clint Eastwood - har ni inte läst så gör det). Att låta en bok fylld av egoistiska tonåringar, grupptryck, häxor, magi, förvirrade författare och mystiska bibliotikarier utspela sig i en sådan miljö kan inte bli annat än rätt.

Hur mycket jag än gillar genren övernaturliga böcker så svämmas vi över av sådan litteratur. Jag tycker att Beautiful Creatures sticker ut i mängden av flera anledningar. Huvudpersonen är en ung kille och det hör inte direkt till vanligheten att vi får killens perspektiv i en passionerad omöjlig kärlekshistoria. Lena och hennes familj är varken vampyrer eller varulvar utan besvärjare med olika förmågor. Och även om historien bygger på vissa traditionella teman som kärlek, utanförskap, övergångsrit från barn till vuxen osv, osv så finns det intressanta och oväntade vändningar. Passa på att läs den innan ni ser filmen som går upp på biograferna den 13 februari!

Boken ges ut av Semic och kan köpas på Adlibris och Bokus


Kommentarer

Maria sa…
Jag började läsa denna på engelska idag och jag har inte riktigt kunnat lägga den ifrån mig ännu. Har bara kommit ca 100 sidor men än så länge tycker jag att den är fantastisk!
Oj, trodde inte man fick recensera den än :) Eller du kanske inte fick den som recex?
Den är extremt svår att lägga ifrån sig:)
Får och får:) Den har ju funnits på orginalspråket i två år...men här läst den på svenska

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...