Fortsätt till huvudinnehåll

Havsmannen - Carl-Johan Vallgren

För många år sedan, jag tror det var 2003, så läste jag Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Det är en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst, den förtrollade mig fullständigt. Jag har sedan dess varken vågat läsa boken igen eller läsa något annat av författaren. Jag har på något sätt varit rädd att jag ska bli besviken av en omläsning eller att hans nya böcker ska vara dåliga och på något sätt förminska upplevelsen och känslan av Den vidunderliga kärlekens historia. Maja Lundgren nämner författaren i sin bok Myggor och tigrar, han beskrivs inte i särskilt positiva termer och det gjorde mig än mer skeptisk till att läsa något annat av Vallgren.

Men så stod jag en dag på biblioteket i Hörnefors och skulle välja mig en CD-bok ur deras (inte alltför stora) samling och min blick föll på Havsmannen, uppläsare Rebecka Hemse - och hennes uppläsningar brukar jag gilla. Den var desutom ganska kort, bara sex stycken skivor. Jag slog helt enkelt till och lånade den, för det kan ju vara så att han skrivit ytterligare en fantastisk bok.

Början av boken påminner mig om en rå barndomsskildring a lá Susanna Alakoski. Det var nästan så att jag hörde hennes röst i stället för Rebecka Hemses ibland. Historien utspelar sig i Falkenberg, tidigt 80-tal. Syskonen Nella och Robert växer upp med en missbrukande mamma och med en pappa som åker in och ut ur fängelset. Robert går i specialklass, har trasiga glasögon och blir mobbad. Storasyster Nella gör vad hon kan för att skydda Robert från mobbarna, men den elakaste av dem alla - ett särdeles sadistiskt barn - Gerhard får korn på dem och utnyttjar, utpressar och plågar dem. Så händer något oväntat i berättelsen, en sagofigur nästlar sig in...

Havsmannen är en underbart bra bok, men på ett annat sätt än Den vidunderliga... De berör visserligen samma stora livsteman som utanförskap, rädslan för det som är annorlunda, mänsklig grymhet och kärlek. Det här är en grym bok och mobbaren Gerhard är en ytterst otäck filur trots sin unga ålder. Jag ryser till ibland när jag lyssnar, andra gånger är jag så förbannad att jag nästan börjar prata tillbaka till karaktärerna i boken. Jag tycker så himla mycket om Nella och jag tycker så himla synd om Robert och jag blir så arg på oansvariga föräldrar och andra vuxna. Varför är det så att vuxna sällan vågar se när barn far illa? Vad är det man är så rädd för? Och varför ser inte de vuxna den mobbning som pågår?

Samtidigt så fascinerar historien om själva havsmannen mig otroligt, samma med de olika karaktärernas reaktion på honom och det han står för. Vallgren väver på ett väldigt skickligt sätt ihop saga och socialrealism. Efter att ha lyssnat på Havsmannen kommer jag definitivt att våga ta mig an romanen Kunzelmann och Kunzelmann. Vallgren gjorde mig långt ifrån besviken - tvärtom!

Ljudboken ges ut av Bonnier Audio och pocketen av Månpocket. Ni kan köpa boken på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokhora, Eli läser och skriver och Enligt O

Kommentarer

Så bra skrevet om boken:) Liker at du sammenligner med den tidligere boken du har lest:) Skal helt klart lese bøkene av han:9 Takk for tips!:) ha en fin kveld!
Tycker jag absolut att du ska göra!
Beathe sa…
Fin omtale:)Leste denne boken i fjor og likte den veldig godt. det var mitt første møte med forfatteren men jeg skal klart lese flere av ham.
Eli sa…
Den vidunderliga kärlekens historia är en av mina absoluta favoritböcker också. Jag har läst om den tre-fyra gånger och jag kan säga att den definitivt håller! (För mig i alla fall). Ljudboken till den är väldigt bra den med - det är C-J Vallgren själv som läser den och som han gör det :)

Den här är ju också fantastiskt bra men på ett annat vis, precis som du säger. Jag tror du lugnt kan läsa vidare Vallgren för hans böcker har aldrig gjort mig besviken. Kunzelmann & Kunzelmann är väldigt, väldigt bra den också.
Har inte heller gett mig på Havsmannen, men det är nog bara en tidsfråga. K&K var otroligt och oväntat bra!
Anna sa…
Havsmannen är en av fjolårets tio i topp hos mig. Jag tyckte mycket om!
Eli - tack för tipset, ska se till att låna den vidunderliga som ljudbok!
Book Pond - Ska ta och läsa Kunzelmann nån dag:)
Anna - kul!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...