Fortsätt till huvudinnehåll

Janusstenen - Elly Griffiths

Janusstenen är den andra boken om arkeologen och benexperten Ruth Galloway och kriminalkommissarie Harry Nelson. Ruth blir kallad till en utgrävning i Norfolk där man hittat resterna av en människokropp. Tillsammans med arkeologkollegan Max undersöker hon graven. En teori är att det är ett människooffer till den romerska guden Janus.  Strax efter så hittas ytterligare rester av en människokropp på en byggarbetsplats i Norwich, denna gång det huvudlösa skelettet av ett barn. Ruth blir ditkallad och träffar på Nelson för första gången sedan deras heta natt tillsammans. Vad Nelson inte vet är att Ruth är gravid med deras gemensamma barn.

Skelettet hittades i samband med att ett hus, som tidigare varit ett barnhem drivet av den katolska kyrkan, rivs eftersom en rik lokal byggherre ska uppföra ett antal lyxlägenheter på platsen. Platsen har även koppling till romersk mytologi.

När jag läste Griffiths första deckare Flickan under jorden så fastnade jag direkt och den andra boken gör mig inte besviken. Det är som att jag känner karaktärerna och det är roligt att träffa dem igen, höra hur det är med dem och vad som händer i deras liv. Precis som alla bra deckare så är huvudkaraktärerna lika viktiga (eller kanske viktigare) än själva mysteriet som ska lösas. Jag kan verkligen identifiera mig med Ruth och skrattar ofta högt åt Nelsons kommentarer.  Naturvetaren och druiden Cathbad är mer sympatisk i den här boken och finns som en verklig vän till Ruth när det hettar till.

I den här boken försöker Ruth reparera sin relation med kompisen Shona, en relation som fick mycket stryk i förra boken. Att hon inlett ett förhållande med Ruths dötrista, dryga och gifta chef Phil förbättrar inte direkt chanserna. Hon har dessutom sin och Nelsons baby i magen... Fast besluten om att föda och uppfostra barnet ensam inser hon att hon ändå måste berätta för honom att han ska få ett utomäktenskapligt barn.

Förutom karaktärerna så gillar jag miljöerna väldigt mycket. Med ett enkelt språk tecknar Griffiths skickligt landskapet, utgrävningarna och byggnader. När jag läser förflyttar jag mig dit.

Något som är vanligt förekommande i deckare är små korta kursiverade avsnitt där vi får höra mördarens tankar. Jag ogillar sådana starkt, blir tillgjort på något sätt och jag hade önskat att hon fått fram den okända mördarens karaktär på något annat sätt.

Det är en snabbläst bok, spännande utan alltför mycket action. Ond bråd död utan splatter och en lagom portion grymhet. Passar alldeles perfekt för hängmatteläsning och på stranden. Jag ser framemot att läsa följande tre böcker och träffa mina fiktiva vänner igen!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Skuggornas bibliotek, Books ABC och PocketBlogg

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...