Fortsätt till huvudinnehåll

Mordbyn - Andrea Maria Schenkel

Den här boken läste jag ut på en förmiddag - den är inte så lång, ungefär 150 sidor - vet inte om det är bra eller dåligt. Att läsa en bok i ett sträck innebär, åtminstone för mig, att jag inte reflekterar över historien under läsperioden. När jag umgås med en bok under längre stund så funderar jag på den, tänker på karaktärerna, miljön och berättelsen under stunderna jag inte läser. Jag bearbetar boken helt enkelt.
Det var ett tag sedan jag läste ut Mordbyn och nu när jag sitter och tänker på den så inser jag att jag inte minns särskilt mycket av den. Eller, det där stämmer inte helt. Jag minns handlingen, men jag minns inte några känslor kring boken. Förmodligen är det så eftersom jag bara tuggade i mig den utan att känna smaken. Jag gör ändå ett försök till recension.

Mordbyn baseras på en verklig händelse i Tyskland och det gör att den är extra otäck. (Författaren har visserligen flyttat händelsen från 20-talet till 50-talet men det gör inte mig något även om jag vet att många har funnit detta störande och irriterande)

 Historien utspelar sig i en liten by under våren 1955. Befolkningen börjar återgå till det normala efter kriget, men vissa saker spökar fortfarande som till exempel faktumet att krigsfångar levde med dem i byn. I byns yttre gräns bor en familj som isolerat sig från byns gemenskap. Familjen kontrolleras hårt av den hårdföre fadern. När yngsta dotter inte dyker upp i skolan en måndag så anas oråd. Hela familjen och familjens piga hittas brutalt mördade och skräcken läggs som ett tungt täcke över byn.

Historien berättas av flera olika personer och sakta läggs pusslet över vad som hänt ihop.

Hela känslan i boken är smått klaustrofobisk och jag läser den med en klump i magen. Författaren väver skickligt ihop återblickar, vittnesuppgifter och ögonblicksberättelser till en helhet. När jag reflekterar över boken inser jag att det finns väldigt få böcker som handlar om tyskar och livet i Tyskland strax efter andra världskriget. Åtminstone känner jag till väldigt få sådana. Mordbyn väcker en lust hos mig att läsa fler böcker om den tiden.

Boken ges ut av Ersatz och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Alkb, Boktoka och PocketBlogg

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e