Fortsätt till huvudinnehåll

Player One: What Is to Become of Us - Douglas Coupland

Jag har verkligen halkat efter med att skriva inlägg om de böcker som jag har läst. Player One läste jag ut för säkert tre veckor sedan Jag tycker alltid det är enklast att skriva om en bok direkt efter att jag har läst den men jag ska göra mitt bästa.

Player One var en märklig bok på sitt sätt. Den handlar om ett antal människor som blir fast med varandra i en bar på en flygplats i samband med en global katastrof som utlöser ett totalt kaos runt omkring dem. Det går dessutom snabbt för kaoset att bryta ut och helt oförberedda måste de förhålla sig till det faktum att världen aldrig mer kommer att bli sig lik, trots att de inte vet exakt vad som har hänt. De förlorar all kontakt med omvärlden förutom det de kan se med egna ögon.

På ett sätt påminner den här boken mig om Sartres pjäs No Exit (Huis Clos) där fyra personer hamnat i helvetet. Helvetet är en salong i gammal brittisk stil och där ska de fyra tillbringa resten av evigheten. De pratar, lär känna varandra och anpassar sig till sin nya verklighet. Nu är det många år sedan jag läste pjäsen, men jag tänkte mycket på den när jag läste Player One.

I Couplands bok turas personerna i baren om att vara huvudpersoner, varje kapitel tillhör en karaktär. Det finns också en karaktär med benämningen Player One, men det får man rätt snabbt reda på vem det är. Vi får veta vad som har lett just dem till flygplatsen och baren, drama utspelas och de sätts på prov. Litegrann känns det som att jag läser pilotavsnittet till en ny dystopisk tv-serie. Ett nedslag i några människors liv under fem timmar, för boken utspelar sig enbart under fem timmar.

Coupland lyckas bra med att få läsaren att lära känna karaktärerna och komma dem nära. Särkilt mycket tycker jag om den alkoholiserade bartendern och den autistiska Rachel. Rachel som letar efter en lämplig man som kan göra henne gravid. Enda sättet - tror hon - att bevisa för sin pappa att hon faktiskt är mänsklig, inte en robot utan känslor.

Jag tyckte om den här boken, men är osäker på om det är en bok som jag kommer att minnas särskilt mycket. Den är en slags djupdykning i det mänskliga psyket och det är alltid intressant. Coupland gör det hela trovärdigt även om jag har svårt att tro att jordens undergång (åtminstone som vi känner jorden och mänskligheten idag) skulle ha ett sådant snabbt händelseförlopp.

Boken ges ut av Windmill Books och kan köpas på Adlibris och Bokus

Bokhora har också bloggat om boken

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e