Fortsätt till huvudinnehåll

Revolten, Rörelsen, Refused - Patrik Wirén

Så har jag läst musikjournalisten Patrik Wiréns bok om Umebandet Refused och ska ärligt säga att jag känner en viss press när jag nu sätter mig och skriver det här inlägget om boken. Det beror dels på att jag förmodligen inte tillhör målgruppen för boken och därmed inte blir den mest tacksamma läsaren av boken. Visserligen var åren 1992 - 1997/98 de år då jag själv hade ett stort musikinteresse (det har liksom falnat nu). Jag bodde då i Uppsala och pluggade kulturantropologi. Flera av mina kursare var med i olika band och jag sprang på konserter varje helg - en period var jag till och med bandbokare på Uppsala nation(! få som känner mig i dag skulle ana det). Så här i efterhand är jag lite förvånad över att jag inte lyssnade på Refused under tiden då de var igång, jag lysssnade nämligen på många av de andra band som nämns i Wiréns bok. Men så är det - jag har aldrig hört särskilt mycket av Refused.

Anledningen till att boken lockat mig är att jag som inflyttad Umebo behöver få till mig lite Umehistoria. Refused är ett band som färgade Umeå under flera år och även fick upp djurrättsfrågor i nationell debatt. Att Umeå sedan länge har en stark musik- och kulturscen hade jag sedan tidigare förstått. Det som fascinerar mig är när Wirén beskriver spelningarna i Umeå. Hur Refused och andra hardcore band mest spelade på ungdomsgårdar inför en väldigt ung publik där de yngsta var 8-9 år. Det är rätt häftigt tycker jag. Han beskriver också ett ungdoms(barn?)uppror som består i att leva Straight Edge, en livsstil som innebär att säga nej till exempelvis droger, alkohol, tobak, kaffe och kött. Det som mest provocerade föräldrar var just avståndstagandet från köttätandet, något som kan vara lite svårt att förstå idag.

Jag har lite svårt att komma in i boken från början. Det är så många namn att hålla reda på. Det är namn på olika band, beskrivningar hur medlemmar kommer och går, hur de influerar varandra, vilka utländska band som influerar umebanden och så vidare. Det är säkert intressant för den invigde och jag förstår varför Wirén har med det i sitt historieskrivande men för mig blir det mest tragglande och jag skumläser den delen av boken. Mer intresserad blir jag av att läsa om Hare Krishnas inflytande hos musikerna och hade gärna läst mer om det. Jag kommer ihåg det själv - hur man åt på Govindas, att det fanns Hare Krishna böcker i mångas bokhyllor och att det var coolt på nåt sätt. Hur blev det så egentligen? Hur kom det sig att en religiös sekt fick så stort spelutrymme?

I mångt och mycket är Revolten, Rörelsen, Refused en beskrivning av ett uppgång och fall - och sedan en uppgång igen. Refused turnerade extremt mycket vilket innebar stora slitningar; fysiskt, psykiskt och mellan bandmedlemmarna. De som jag upplever som kärnan i bandet - Dennis Lyxén och David Sandström - framstår inte som särkilt sympatiska människor. De är besatta av det de håller på med, har en riktning som de håller och blir förbannade på folk som ifrågasätter. Musiken och hur man framstår är det som är viktigt inte hur ens kompis/en annan bandmedlem mår och känner. Wirén beskriver en machokultur där ändamålen helgar medlen så att säga. I intervjuer så reflekteras det en del just kring detta och jag hade gärna sett en fördjupning i det också.

Trots den enorma mängden namn och hänvisningar hit och dit så gillade jag boken och den gav mig precis det jag ville - en inblick i en del av Umeås historia. Patrik Wirén skriver avskalat och osentimentalt med ett fint flyt i texten. Han höll på att jobba med boken när Refused bestämde sig för att återförenas och jag är glad att han valde att ha med det i boken också (han skriver hur han funderade på att strunta i det och avsluta boken med uppbrottet under den pågående USA-turnén 1998). Det ger en extra dimension av bandet Refused och dess medlemmar.

Jag kan rekommendera boken till alla som är intresserad av svensk nutida musikhistoria och jag lovar att du inte behöver vara en musiknörd för att få behållning av boken!

Revolten, Rörelsen, Refused ges ut av Alfabeta bokförlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Frida läser har också bloggat om boken

Varsågod - här får ni en video med Refused!Kommentarer

Anonym sa…
Spännande. Jag borde få hem den här idag och det ska bli intressant att läsa. Till skillnad från dig så har jag haft Refused som ett absolut favoritband ända sen 95-96 nån gång, och borde vara klockren som målgrupp för boken. Intressant och kul att läsa en recension från nån som inte varit lika "insnöad"!
Hoppas att du kommer att tycka om den!
Anonym sa…
Nu hittade jag tillbaka hit igen! Jo, jag gillade den väldigt mycket. Mycket flashbacks till ens glada ungdom...

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e