Mitt första seminarie på Littfesten blev Konsten att läsa med läsambassadören och författaren Johanna Lindbäck.
Hon inledde med att prata lite om PISA-rapporten och hur ungdomars läskunnighet får allt sämre siffror. Det samhällsnyttiga perspektivet med att kunna läsa och skriva, att man måste det för att få jobb.
Fokus på föreläsningen var dock en annan - vad det kan betyda för en att läsa och hur man berikar sitt liv och sig själv genom läsning och böcker. Johanna tipsade om Jeanette Wintersons bok Varför vara lycklig när man kan vara normal som beskriver det bra. Winterson växte upp med ett utanförskap och när hon började läsa så fann hon en värld av tillhörighet. Hon hittade skärvor av sig själv i olika karaktärer, miljöer och historier.
För Johanna har läsandet varit en stor inspiration tillhennes skrivande. Viktiga läsupplevelser för henne har till exempel varit Populärmusik från Vittula (för tänk att man kan skriva böcker som utspelar sig i norrbotten) och På det fjärde ska det ske (med den hittade hon sin egen genre). Att läsa ger henne påfyllning och nya bokidéer. Ju fler böcker hon läser dedto bättre blir hon på att skriva.
Angående konsten att läsa säger hon att svaga läsare oftast frågar efter böcker som ligger nära dem, om deras intressen, hemort och så vidare. Man kan förstå kicken i det men det är lätt att tro att man bara kan känna igen sig i sådant som är nära. Så är det inte, man kan hitta sin identitet, en igenkänning precis överallt; i en dystopi, 1800-talets amerikanska söder eller medeltida Kina.
Uppmaningen blir - läs brett!
Efter ett mycket inspirerande seminarie går jag ut ur rummet med tanken "Jag måste nog läsa Jellicoe Road ändå..."
Kommentarer