header

header

måndag 23 februari 2015

Väckelse - Stephen King

I Väckelse går Mr King tillbaka till sina rötter. Det här är en traditionell Stephen King bok! En berättelse om kampen mellan det onda och det goda. En berättelse som rör sig i gränslandet. Väggarna mellan vardagen och det övernaturliga är papperstunna.

Baksidetext:
New England, tidigt 60-tal. Sexårige Jamie Morton leker på gården när en skugga faller över honom och en man i svart kavaj tornar upp sig mot himlen. Det är första gången Jamie träffar pastor Charles Jacobs – ett möte som kommer att prägla hans liv. Med sin vänliga fru och livlige son blir den unge nyinflyttade pastorn genast omtyckt i staden. Jacobs är inte bara hängiven sitt prästerliga kall, han drivs också av en hemlig besatthet av elektriska experiment. Jamie delar hans fascination och mellan dem båda knyts ett särskilt band. Men när tragedin drabbar Jacobs familj slås idyllen i spillror. Övertygad om att Guds existens är en omöjlighet chockar pastorn samhället i grunden och tvingas lämna staden.

Charles Jacobs skugga kommer dock inte att lämna Jamie. Den bara mörknar med åren. När de båda möts igen är Jamie i trettioårsåldern, en heroinmissbrukande musiker som befinner sig i fritt fall. Återigen får Jacobs Jamies liv att ändra riktning, och återigen dras han in i den allt mer maniske före detta pastorns försök att väcka liv i universums dolda krafter. Krafter som kan hela, men också skada.

King är bra på att skildra det utsatta barnet och hur känslighet mot andra världar kan driva en människa in i galenskap och missbruk. Jamie är kanske känslig men han är inte skör, med en enorm viljekraft och Charles Jacobs hjälp tar han sig ur missbruket. Jacobs behandlade Jamies missbruk med elekricitet, med en alldeles egen uppfinning. Jamie kan tydligt känna att något hände med honom under behandlingen och börjar tvivla på hur bra den egentligen var. Använder sig Jacobs av onda krafter i sina expeiment?

Väckelse är en helt ok bok men långt ifrån Kings bästa. Jag hade nog önskat mig fler monster och mer utforskande av det onda. King hade kunnat fördjupa sig mer i det och stryka en del annat. Boken påminner mig dock om hur skicklig han är som författare och stycket när han skriver om olyckan som Jacobs fru och barn råkar ut för är så hjärtskärande, naken och totalt jordnära att den ännu inte lämnat mig trots att det var flera veckor sedan jag lyssnade på boken.

Jag lyssnade alltså på boken som ljudbok med Reine Brynolfsson som uppläsare. Störde mig tyvärr på hans knarriga röst och monotona tonläge alltför många gånger, det sabbade upplevelsen en hel del faktiskt.

Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om  boken är LitteraturMagazinet, Bokhyllan och Bokhuset


3 kommentarer:

Monika sa...

King är verkligen grym på att beskriva vardagen, med och utan olika sorger.

Ljufa sa...

Jag har länge velat läsa anings böcker. Började läsa Carrie som jag inte tyckte om och sedan har jag inte riktigt kommit för mig att läsa något mer. Jag kanske började med fel bok för att förstå hans storhet? Har du något tips på vilken boken som jag verkligen bör läsa av honom?

...med näsan i en bok... sa...

Ljufa - så du gillade inte Carrie! Den gillade jag verkligen när jag läste den (för kanske 20 år sedan). Tycker änd du ska ge dig i kast med någon annan av hans gamla böcker - till exempel Salems Lot eller Jurtjyrkogården

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...