header

header

lördag 21 februari 2015

Lewismannen - Peter May

Lewismannen är andra boken i Peter Mays Isle of Lewis-trilogi. Den första boken, Svarthuset, har jag skrivit om här. Jag gillade verkligen Svarthuset men Mays andra bok om Fin MacLeod är snäppet bättre. Kanske beror det på att jag numera är bekant med miljön och karaktärerna, att jag får träffa dem igen - efter att ha längtat lite. Jag lyssnade på boken som ljudbok med Mats Eklund som uppläsare.

För er som inte läst Svarthuset utfärdar jag nu spoilervarning! Ska dock besinna mig och inte avslöja alltför mycket...

Fin återvänder till Lewis efter att ordnat med skilsmässa och sagt upp sig som polis, föga anar han att han snabbt ska kastas in i ett nytt fall. Han tar sitt pick och pack, slår upp ett tält vid sitt föräldrahem som han tänker sig att han ska renovera. Han träffar återigen på sin gamla ungdomskärlek Marsaili vars gamle far Tormod har blivit dement. Marsailis mamma orkar inte längre med sin make och lämnar över allt ansvar på sin dotter. Tur för henne att Fin dykt upp som en räddande ängel och hjälper hene i kontakten med myndigheter. När ett mosslik hittas på ön så kallar polisen först dit en arkeolog i tron att det är ett väldigt gammalt lik, det visar sig dock att det "bara" legat i mossen sedan 50-talet. Efter DNA testning visar det sig att liket är nära släkt med Tormod - som alltid hävdat att han inte har några syskon. Fin kan såklart inte låta bli att forska i det hela och längs vägen så gräver han upp en hel del familjehemligheter men även en krass sanning om öns och landets historia.

May pendlar i berättelsen mellan dåtid och nutid. I dåtid är det Tormod som är berättarrösten och han berättar en viktigt historia både om regionen men även om hur man såg på barn förr i tiden, något som gäller även för dåtidens Sverige. Det är den här kombinationen mellan samhällshistoria, kriminalhistoria och relationshistoria som tilltalar mig så mycket med Mays böcker. Plus att jag älskar miljön, det karga,men vackra Yttre hebriderna och hur miljön påverkar människorna.

Precis som att jag grips av lust att åka till Shetlandsöarna när jag läser Ann Cleeves så vill jag besöka Yttre Hebriderna när jag läser Peter May.

Lotta Olsson presenterar i DN sina hundra deckarfavoriter, bland dem hittar man Lewismannen - väl förtjänt tycker jag! För den här är riktigt bra! Läs den!

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Döda Zonen, Boktokig, Johannas deckarhörna och Zellys bokblogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...