Caitlin och jag |
I boken får vi följa Moran från tidiga tonår och några år framåt. Hon upptäcker sin kropp och alla dess mysterier, brottas med hur man ska vara när man är tjej, möter mansgrisar och har ett taskigt förhållande. På baksidan av boken kan man läsa att den är ett självbiografiskt feministiskt manifest och att Andres Lokko tycker att det är en av årets (2013) roligaste och viktigaste politiska bok. Jag kan väl tycka att det är lite att ta i.
När vi pratade om boken i bokcirkeln så kändes mycket av "det feministiska" som taget från 90-talet, har vi inte kommit längre liksom. Det känns inte särskilt banbrytande att en kvinna skämtar, är grov i munnen och orädd säger att hon är feminist. Vi konstaterade att vi hade varit mer tagna och tyckt att boken varit viktigare om vi hade läst den för 20 år sedan. Samtidigt går det inte att förneka att boken har slagit och att den därför säkert har bidragit till debatten om jämställdhet. Och vissa avsnitt i boken känns viktigare än andra, så är det absolut.
Caitlin Moran är dessutom rolig, men hon är roligare att lyssna på än att läsa tycker jag. Jag hade förmånen att lyssna på henne på Bokmässan 2013. Hon var så sjukt rolig och sa så kloka saker. Hennes intensiva personlighet märks i språket i boken och på antalet meningar skrivna med versaler. För mig blir det ärligt talat lite jobbigt att läsa, så fort jag läser versaler så skriker det i mitt öra - om ni fattar hur jag menar.
Mer Moran åt folket, men jag ser och lyssnar hellre på henne än läser:) Om ni vill se ett filmat seminarium från Bokmässan i Göteborg 2013 så kan ni klicka här
Konsten att vara kvinna ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Pocketpinglorna och Beroende av böcker
Kommentarer