header

header

lördag 26 maj 2018

Westins bageri och kafé - Solja Krapu-Kallio

Sedan jag var på LitteraTur och Retur - ett evenemang med västerbottniska och österbottniska författare så har jag gett mig i kast med flera av de medverkande författarnas böcker. Jag har hittills hunnit skriva om Anna Holmström Degermans Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs. Har också hunnit läsa Mats Söderlunds Hotet - en text om den kommer så småningom :) Så himla roligt när man kan (åter)upptäcka författare i sin geografiska närhet.

Solja Krapu-Kallio modererade evenemanget och berättade kort om sin ljudboksserie (som också getts ut som pocket) Westins bageri och kafé. Jag har tidigare läst Soljas kortroman Om du behöver mig som hittas i samlingsvolymen Efter stormen (sjukt bra, läs!) så jag blev mycket nyfiken på denna feelgood.

Det här är första delen (eller säsongen som den benämns i ljudbokstjänsten den är skriven för). Den skrevs för övrigt först som Storytels julkalender år 2016.

Handling (förlagets text):
Sigrid Westin ska fira jul tillsammans med bästa vänninan Natalie inne i stan. De ska ha en riktig myshelg, gå på spa och äta ute, och förstås prata om sina senaste dejter. För första gången tänker hon inte åka hem till familjen i Stornäs. Men hon borde kanske ha förstått att inget blir som man planerat.

När en olycka inträffar och Westins bageri och kafé står utan ledning, just när julen knackar på dörren, känner hon sig tvingad att åka tillbaka hm och ta över rodret. Att flera av traktens ungkarlar uppmärksammat hennes hemkomst underlättar inte. Men hon har ju ändå inte tänkt stanna kvar i Stornäs längre än nödvändigt

Mina reflektioner:
Om du känner dig lite deppig så är det här en bra liten bok som kan pigga upp dig. Den följer feelgood-receptet till punkt och pricka så den innehåller inga direkta överraskningar, men det förväntar man sig inte av en sådan här bok.

Boken utspelar sig i ett fiktivt mindre samhälle i Västerbottens inland, Stornäs, men även en del i Umeå där jag bor. Det är roligt att läsa en bok där karaktärerna besöker ställen man känner väl till och promenerar längs samma gator som en själv.

Ganska snart efter att Sigrid kommit till Stornäs för att styra upp caféet så inser hon att hennes storebror lovat att ta hand om ett ensamkommande barn som ska arbetsträna. Eftersom jag arbetar med integrationsfrågor så stör den här biten mig lite - pga att så som Solja beskriver det går det ju inte till!. Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att hon skulle ha gjort mer research eller om jag bara ska tänka att hon ändrade verkligheten för att få till en bra story...

Jag tycker om karaktärerna och särskilt mycket tycker jag om Sigrid och Anders (? tror det var så han hette...), bageriets bagare. Det är en bok som handlar om familjerelationer, vänskap, kärlek, längtan, utanförskap och innanförskap.

Jag kommer definitivt lyssna på bok (eller säsonger) 2 och 3, är helt klart nyfiken på hur det ska gå för Sigrid och Westins bageri och kafé!

Boken ges ut av Storytel pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokparet, Boktokig och Bokmysan
4 kommentarer:

Pocket Hexan sa...

Jag har också ganska nyligen läst Westins bageri o kafe'. Jag fick den av en bekant till mig som också är författare för Storytel o nu har fått sin bok Tick tack ut given som pocket. Han heter Leffe Grimwalker o tycker självklart att en Pockethexa måste läsa o rec. hans bok nu när den har kommit ut som pocket. Men när jag såg att den här boken var en julkalender var jag tvungen att läsa den först. Tyvärr stökar min dåliga rygg extra mycket både då i dec. o nu under våren så jag har fått dragit ned på mitt läsande för när man är inneliggande på sjukhus med svåra smärtor går det tyvärr inte så bra att läsa. Jag har så dåligt samvete att jag inte har läst Leffes bok ännu men jag får hugga in i den till sommaren när jag förhoppningsvis ska må bättre...

Kramis från Pockethexan själv som hitta dig i djungeln av bloggar nu när jag försöker bli mig själv igen efter den tredje sjukhusvistelsen på ett halvår.

...med näsan i en bok... sa...

När min "Att läsa-lista" växer så brukar jag lugna mig med att man hinner i fatt så småningom (kanske en utopi!) Så tråkigt att höra att du har så problem med ryggen - hoppas du får bli bättre! Kram fellow bokbloggare!

Linnea sa...

Vad kul med en bok som utspelar sig i Västerbotten! Jag vill läsa fler Västerbottens-böcker. Det är så kul när berättelser utspelar sig i ens egna hemtrakter. :)

...med näsan i en bok... sa...

@linnea Visst är det!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...