Fortsätt till huvudinnehåll

Paganinikontraktet - Lars Kepler

Paganini var en kompositör och violinist som skrev så svåra och snabba stycken att de ansågs som omöjliga att spela. Det uppstod en myt kring honom att han hade sålt sin själ till Djävulen för att kunna spela så skickligt som han gjorde.
I Paganinikontraktet får vi åter göra bekantskap med den mjuke, men ändå macho, kriminalkommissarie Joona Linna som med sin intuition och envishet lyckas driva två förmodade olycksfall som misstänkta mordfall. Det är dels den framgångsrike Carl Palmcrona som hittas hängd i sin våning på Östermalm i ett förmodat självmord och dels en död kvinna som hittas i en fritidsbåt i Stockholms skärgård. Carl Palmcrona är generaldirektör för ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter, och den som har sista ordet gällande Sveriges vapenexporter. Viola Fernandez som hittas död i båten begav sig ut till havs med sin syster Penelope Fernandez, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen, och dennes sambo Björn. Viola har drunknat i havsvatten men hennes kläder är torra och hon hittas i sittande ställning. Penelope och Björn är försvunna.
SÄPO intresserar sig för fallet med den försvunna Penelope och Björn då de misstänker dem för att vara vänsterterrorister. Joona får inte längre agera förundersökningsledare utan utredningen leds i stället av den älvliknande, 25-åriga Saga Bauer.

Makarna Ahndoril, som ligger bakom pseudonymen Kepler, har återigen skrivit en deckare i högt tempo, även om denna är lite mindre otäck än Hypnotisören. Det tar mig lite längre tid att komma in i den här boken, handlingen byggs långsamt upp och de är i vissa avsnitt ganska detaljerade i sitt berättande. För mig är det också en ny värld att lära känna; detta med svensk vapenhandel (och internationell för den delen), även om jag förstår att det söker sig diverse skumma och hänsynslösa personer till det området.
Till skillnad från många andra deckarförfattare bekantar man sig som läsare inte med så många personer i utredningsteam med mera. Det skymtar visserligen förbi ett antal människor i förbifarten men de vi får lära känna närmare är Joona och Saga. Även om Joona Linna är en ganska stereotypisk karaktär kan jag inte låta bli att tycka om honom, han är lugn, trygg, tuff och samtidigt känslig och intuitiv. Saga är en ung kvinna som försöker hitta en plats i den manligt dominerade värld hon befinner sig. Jag har lite svårt att få grepp på henne som person, dels så har hon -sitt älvlika utseende till trots - drag av Modesty Blaise, å andra sidan framstår hon tidvis som en gnällig barnrumpa som står bredvid sina äldre manliga kollegor och trumpet skriker "Det är min utredning". Avsnittet där SÄPO ska storma extremistgruppen Brigaden är fullkomligt patetisk och så full av sterotyper att den borde ha raderats helt och hållet i manuset. För mig förstörde det avsnittet faktiskt ganska mycket av läsningen. De hade också kunnat stryka delen där Penelope och Björn träffar den märklige före detta programledaren - gav ingenting till historien, rörde bara till det hela.
Den karaktär som jag tycker bäst om är Penelope Fernandez som har en nästan övernaturlig överlevnadsförmåga/instinkt och ändå känns som en verklig människa. Man skulle kunna stöta på en sådan person i verkliga livet. Här beskriver Kepler en person som mitt i sin sårbarhet och rädsla agerar och kontrollerar sitt eget liv.
På det stora hela tyckte jag rätt bra om den här boken, vill man ha en bok att sträckläsa och bli underhållen av så är det här absolut ett bra alternativ (men jag tyckte bättre om Hypnotisören). Jag skulle inte nämna den som en favoritdeckare, men om någon frågar efter en spännande bok så blir det här ett tips.

Andra som bloggat om Paganinikontraktet är Bokhora, Bokbrus och Erikas bokprat.

Boken är utgiven av Albert Bonnier Förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris

Kommentarer

Har precis också läst ut och recenserat. Tyckte delvis som dig, men vi har lite olika infallsvinklar.

http://www.thebookpond.se/index.php?q=/2011/11/paganini-naninaninana.html

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e