Fortsätt till huvudinnehåll

Glasklart - Karin Wahlberg

Glasklart är Karin Wahlbergs åttonde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru, överläkare Veronika Lundborg. Jag läste den första boken Sista jouren när den kom ut 2001 och har sedan dess föjt deras liv tillsammans. Som ni förstår så gillar jag Wahlbergs böcker. Hon har alltid spännande fall, ofta nästlas Veronika in i fallen på ett eller annat sätt. Precis som med Elisabeth Georges böcker så läser jag dem både för att det är bra deckarhistorier men minst lika mycket för att följa med huvudpersonernas liv. Claessons kollegor har tagit olika stort utrymme i olika böcker, som läsare har man fått känna en av dem närmare i en bok och i nästa bok är samma person en bifigur.
Den förra boken, alltså bok nummer 7, Matthandlare Olssons död, är den bok jag tyckt minst om. Ja, den var faktiskt en besvikelse, tråkig och med flera lösa trådar. Nu är det ju så att en av de lösa trådarna (den jag störde mig på mest) plockas upp i Glasklart, vilket förmodligen var uttänkt av författaren redan från början. Tyvärr fattade jag inte det, utan trodde att Wahlberg hade gjort en jättemiss.

I Glasklart har Veronika blivit handledare åt en ny AT-läkare, Hilda Glas. Båda Hildas föräldrar dog när hon var barn, pappan i en bilolycka och mamman i blodförgiftning. Hilda separerades från sin bror Sam och placerades i familjehem. Hon har alltid undrat vad som egentligen hände när hon var liten, var det verkligen en olycka hennes pappa dog i och varför lyckades man inte rädda mammans liv på sjukhuset? I sitt forkningsarbete beställer Hilda in gamla journaler och råkar av en händelse få sin mammas journal. Den ger vissa svar men skapar även ytterligare frågor.
Claes och Veronika firar Valborgs tillsammans med Claes kollega Janne Lundin med fru, de firar i samhället Hjortfors, en gammal glasbruksort. Majbrasan tänds men efter en stund börjar det lukta bränt kött och man skymtar en människokropp bland eldslågorna. Claes och Lundin får ett nytt mordfall att lösa.
Och hur är det egentligen mellan Claes och Veronika? Claes har svårt att hålla ögonen från den vackra kvinnliga prästen i Hjortfors och känner, till sin förvåning, en besvikelse när han upptäcker att hon är gift med Glasbrukets ägare.
Karin Wahlberg
Jag måste erkänna att jag var lite orolig inför läsningen av Glasklart eftersom jag tyckte att Matthandlare Olssons död var så oändligt tråkig, men nu är hon tillbaka. Det var bara en tillfällig svacka, antingen från Wahlbergs eller från min sida... Jag gillar Wahlbergs karaktärsbeskrivningar, att alla hennes karaktärer är trovärdiga och att man som läsare får lära känna deras starka och svaga sidor, deras tvivel och funderingar. Hoppas att vi får se mer av Hilda Glas i kommande böcker!
 Jag tycker också att hennes kriminalfall är smart uppbyggda och väl genomtänkta. En deckarförfattare av klassikt stuk så att säga.
Wahlbergs deckare går förstås alldeles utmärkt att läsa fristående, men jag tror att man har större behållning av att faktiskt läsa dem i den ordning de är skrivna. För er som inte läst Karin Wahlberg tidigare - gör det!

Tankar från en samlares hjärna har också bloggat om boken.

Boken ges ut av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Bokus, Adlibris eller Bokia

Kommentarer

Monika sa…
Jag läste Tröstaren får några år sedan och tyckte den var OK, men inget som jag egentligen kände att jag ville ha mer av. Men jag har bestämt mig för att ge Wahlberg en ny chans och jag har inhandlat första boken, Sista jouren, för att börja från början :)

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e