Fortsätt till huvudinnehåll

Gargoylen - Andrew Davidson

Jaget i boken är 35 år gammal och har haft en tragisk barndom, uppvuxen med en knarkande moster och på ett gruppboende. Nu är han en känd porrskådis/regissör, känd för sitt vackra utseende. Han lever ett liv fyllt av droger och fester. En långfredagsnatt är han på väg från en fest, onykter kör han bil och drabbas plötsligt av en syn att ett regn av pilar kommer mot honom, att han blir attackerad. Han kör av vägen, ner i en ravin. Bilen fattar eld och det dröjer inte längre förrän han också brinner. Räddningen blir att bilen återigen sätts i rullning och landar i ett vattendrag. Han blir svårt brännskadad och vårdad på sjukhuset under en mycket lång tid. Under sjukhusvistelsen dyker en kvinna, som presenterar sig som Marianne Engel, upp. Han förstår snabbt att hon är patient på psykiatriavdelningen och han gissar att hon har diagnosen schizofreni eller manodepressivitet. Detta eftersom hon pratar om gudomliga uppenbarelser och mysticism. Marianne börjar besöka honom regelbundet och berättar kärlekshistorier för honom. Hon påstår att hon är född på 1300-talet i Tyskland, är uppvuxen på klostret Engelthal och att de har träffats förut, på 1300-talet. Genom boken får vi följa huvudpersonens kamp med sitt nya jag som brännskadad, hans inre utveckling och Mariannes berättelser om deras liv på 1300-talet samt hennes övriga historier som utspelar sig på i Japan, på Island, i England och i Italien.

Den här boken är väldigt speciell och vacker, men inte särkilt lättillgänglig. Det tog mig ett tag att komma in i språket och berättelsen. Davidson berättar väldigt kunnigt och detaljerat om såväl behandlingen av brännskador (som är väldigt plågsamt) och klosterlivet på 1300-talet. Det blir en hel del detaljer, namn och parallellhistorier att hålla reda på, så det är inte en bok att skynda sig igenom. Först när vi sitter och diskuterar boken på bokcirkeln inser jag att jag inte vet vad huvudpersonen heter, han benämns hela tiden som "jag" eller "du". Under läsningen gör inte det någonting men när man ska prata och skriva om boken så blir det lite besvärligt...
Det finns många bottnar och trådar i den här boken. Det är en slags kärleksroman om den odödliga kärleken, kärleken som övervinner allt, men även en bok som väcker många livsfilosofiska frågor. Dantes Inferno spelar en roll i Marianne och huvudpersonens historia och han gör även en egen nedstigning i helvetets olika cirklar under tiden han håller på att avtända från sitt morfinberoende. Idén om att göra en mind map över boken väcktes i bokcirkel och det skulle faktiskt vara roligt. Många av oss bar på känslan av att vi missat något och det framfördes lite olika tankar om vad Mariannes berättelser står för. Var de bara legender för att belysa den eviga kärleken eller berättade hon om olika liv hon levt under de 700 år hon väntat på att få återförenas med sin älskade? Boken besvarade många frågor men väckte i stället andra frågor. Är det medvetet av författaren eller finns det hål i berättelsen? Även här gick åsikterna isär.
Jag gillade boken och rekommenderar den till alla som gillar att läsa, en av oss i bokcirkeln tyckte inte alls om den (för romantisk, var förklaringen på det) och några skulle rekommendera den till läsvana människor. Vi skulle nog alla rekommendera den som bokcirkelbok för det fanns mycket att prata om och analysera.

Boken är utgiven av Norstedts, pocketutgåvan är otroligt vacker!
Köp den på Bokus eller Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Boktoka, Hyllan och Sandras bokhylla.

Kommentarer

Josefin sa…
Tack för igår och bra sammanfattat! Hoppas anteckningsboken får följa med till nästa träff :)
Det var jätteroligt, anteckningsboken får bli vår följeslagare fr.o.m. nu:)
Låter precis som en bok som jag skulle älska. Vad roligt att jag har den här väntandes på mig :) Tack för en fin recension!
Anna sa…
Ja har precis börjat läsa den och ja kan inte förstå vad dom hadde ålar till i sktiptoriet. Ja har googlat skriptorium, ålar,Engelelth klostret och de står ingenting om att åla va ett av de enkla verktyg som nunnor i skriprorium hadde till förfogande.
Anna - jag är ledsen men jag minns inte ålarna... Har bläddrat lite i boken också för att se om jag hittar igen ett stycke där de nämns, men hittar inte igen nåt.

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e