Fortsätt till huvudinnehåll

Gargoylen - Andrew Davidson

Jaget i boken är 35 år gammal och har haft en tragisk barndom, uppvuxen med en knarkande moster och på ett gruppboende. Nu är han en känd porrskådis/regissör, känd för sitt vackra utseende. Han lever ett liv fyllt av droger och fester. En långfredagsnatt är han på väg från en fest, onykter kör han bil och drabbas plötsligt av en syn att ett regn av pilar kommer mot honom, att han blir attackerad. Han kör av vägen, ner i en ravin. Bilen fattar eld och det dröjer inte längre förrän han också brinner. Räddningen blir att bilen återigen sätts i rullning och landar i ett vattendrag. Han blir svårt brännskadad och vårdad på sjukhuset under en mycket lång tid. Under sjukhusvistelsen dyker en kvinna, som presenterar sig som Marianne Engel, upp. Han förstår snabbt att hon är patient på psykiatriavdelningen och han gissar att hon har diagnosen schizofreni eller manodepressivitet. Detta eftersom hon pratar om gudomliga uppenbarelser och mysticism. Marianne börjar besöka honom regelbundet och berättar kärlekshistorier för honom. Hon påstår att hon är född på 1300-talet i Tyskland, är uppvuxen på klostret Engelthal och att de har träffats förut, på 1300-talet. Genom boken får vi följa huvudpersonens kamp med sitt nya jag som brännskadad, hans inre utveckling och Mariannes berättelser om deras liv på 1300-talet samt hennes övriga historier som utspelar sig på i Japan, på Island, i England och i Italien.

Den här boken är väldigt speciell och vacker, men inte särkilt lättillgänglig. Det tog mig ett tag att komma in i språket och berättelsen. Davidson berättar väldigt kunnigt och detaljerat om såväl behandlingen av brännskador (som är väldigt plågsamt) och klosterlivet på 1300-talet. Det blir en hel del detaljer, namn och parallellhistorier att hålla reda på, så det är inte en bok att skynda sig igenom. Först när vi sitter och diskuterar boken på bokcirkeln inser jag att jag inte vet vad huvudpersonen heter, han benämns hela tiden som "jag" eller "du". Under läsningen gör inte det någonting men när man ska prata och skriva om boken så blir det lite besvärligt...
Det finns många bottnar och trådar i den här boken. Det är en slags kärleksroman om den odödliga kärleken, kärleken som övervinner allt, men även en bok som väcker många livsfilosofiska frågor. Dantes Inferno spelar en roll i Marianne och huvudpersonens historia och han gör även en egen nedstigning i helvetets olika cirklar under tiden han håller på att avtända från sitt morfinberoende. Idén om att göra en mind map över boken väcktes i bokcirkel och det skulle faktiskt vara roligt. Många av oss bar på känslan av att vi missat något och det framfördes lite olika tankar om vad Mariannes berättelser står för. Var de bara legender för att belysa den eviga kärleken eller berättade hon om olika liv hon levt under de 700 år hon väntat på att få återförenas med sin älskade? Boken besvarade många frågor men väckte i stället andra frågor. Är det medvetet av författaren eller finns det hål i berättelsen? Även här gick åsikterna isär.
Jag gillade boken och rekommenderar den till alla som gillar att läsa, en av oss i bokcirkeln tyckte inte alls om den (för romantisk, var förklaringen på det) och några skulle rekommendera den till läsvana människor. Vi skulle nog alla rekommendera den som bokcirkelbok för det fanns mycket att prata om och analysera.

Boken är utgiven av Norstedts, pocketutgåvan är otroligt vacker!
Köp den på Bokus eller Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Boktoka, Hyllan och Sandras bokhylla.

Kommentarer

Josefin sa…
Tack för igår och bra sammanfattat! Hoppas anteckningsboken får följa med till nästa träff :)
Det var jätteroligt, anteckningsboken får bli vår följeslagare fr.o.m. nu:)
Låter precis som en bok som jag skulle älska. Vad roligt att jag har den här väntandes på mig :) Tack för en fin recension!
Anna sa…
Ja har precis börjat läsa den och ja kan inte förstå vad dom hadde ålar till i sktiptoriet. Ja har googlat skriptorium, ålar,Engelelth klostret och de står ingenting om att åla va ett av de enkla verktyg som nunnor i skriprorium hadde till förfogande.
Anna - jag är ledsen men jag minns inte ålarna... Har bläddrat lite i boken också för att se om jag hittar igen ett stycke där de nämns, men hittar inte igen nåt.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t