header

header

måndag 28 maj 2012

Mississippi - Hillary Jordan

Lauras föräldrar har börjat ge upp hoppet om att deras dotter någonsin ska gifta sig, men så träffar hon Henry och blir kär. Efter giftermålet överraskar Henry Laura och deras två döttrar med att han köpt en jordbruksfastighet och att de ska packa ihop sina saker och flytta ganska omgående. Laura, som är en utpräglad stadstjej blir inte glad men följer med utan att knota. Henrys gamla pappa följer också med dem och de bor tillsammans under väldigt enkla förhållanden. När Henrys bror Jamie återvänder till USA efter att ha stridit i andra världskriget flyttar även han in på gården. Gården som de ger namnet Mudbound.

Som man kan ana på titeln så utspelas berättelsen i amerikanska södern som präglas av rasmotsättningar. Henrys far, kallad för Pappi, är en elak gammal man som övervakar Lauras varje rörelse och lägger sig i hennes uppfostran av barnen. Henry tillbringar sin mesta tid i jordbruket och familjen får göra ständiga uppoffringar för att uppfylla hans dröm om bomullsfarmen.

Den afroamerikanska familjen Jackson arrenderar en del av farmen, hustrun Florence arbetar med att hjälpa Laura i hushållet, men hon är även barnmorskan i trakten. När hennes son Ronsel kommer hem, även han efter att ha deltagit i kriget i Europa så uppstår en udda vänskap mellan honom och Jamie. En vänskap som komplicerar saker och ting på bomullsfarmen.

Mississippi är ett relationsdrama med en ständig underton av en annalkande katastrof. De olika karaktärerna turas om att berätta historien i varsitt kapitel vilket ger olika perspektiv och pusselbitar till skeendet. det första kapitlet beskriver en händelse, sedan backas bandet och vi får som läsare veta vad som ledde fram till händelsen.

Det är en stark historia som är väl berättad. Hillary Jordan har ett språk som tydliggör de karga förhållanden som familjen lever under och hon skönmålar ingenting. Att byta berättarperspektiv är intressant samtidigt som det bidrar till att helheten går lite förlorad. Jag känner mig hela tiden som någon som utifrån betraktar allting och kommer aldrig riktigt nära de olika personerna i boken. Den jag känner mest för, kanske för att jag har lättast att identifiera mig med henne, är Laura.

Jag gillar att Jordan inte lägger fokus på att beskriva samhällsstrukturen och rasmotsättningar utan i stället låta läsaren förstå hur det var i södern genom de villkor som karaktärerna i boken är tvungna att förhålla sig till och kämpa med. Hon är skicklig på att beskriva miljöerna och det känns som att jag vet exakt hur det ser ut på Mudbound.

En bra bok som jag absolut rekommenderar!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokfink, Bookiecookiez och Erikas bokprat

2 kommentarer:

Eli sa...

Åh, den här måste jag läsa. Älskar att läsa om den perioden :)

...med näsan i en bok... sa...

Det tycker jag att du ska göra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...