Jag hade sneglat på den här boken länge innan jag skaffade den, sedan fick den stå och mogna i bokhyllan i nästan två år innan jag tillslut plockade fram den och läste. Det är nu också ett par veckor sedan jag läste ut den, men nu är det dags att skriva lite om den också...
Ann Heberlein som inte "bara" är författare utan även teologie doktor i etik har tittat på begreppet ondska ur ett teoretiskt perspektiv. Hon beskriver och kommenterar andras teorier om ondska och tar även själv en ståndpunkt. Heberlein definierar inte ondska utifrån ett metafysiskt perspektiv - ni vet närvaron av ett ond kraft (djävulen, satan...) utan ondska som något konkret. Hon skriver "Min utgångspunkt är att ondska existerar, ondska som summan av de mänskliga handlingarna som får onda konsekvenser för andra människor".
Jag läser boken med stort intresse eftersom ämnet är högst aktuellt. Ondska är ett ord som används alltmer i media. För 20 år sedan ville man förklara hemskheter, övergrepp osv med förövarens bakgrund och uppväxt. Nu används ord som monster och ond människa i beskrivningen av förövare. Vad står det för egentligen? Hur kommer det sig att vår syn på våldsbrott, krigsbrott och övergrepp har förändrats? Heberlein analyserar, jämför och tar med såväl verkliga och litterära händelser i sina exempel.
Jag som gillar att läsa och titta på skräck har funderat en hel del på vad som driver mig i det. Vad som får mig att vilja bli skrämd. Så här resonerar Heberlein kring det: "Den ondska vi möter i text och bild är skrämmande (det är själva syftet), men trygg eftersom vi är förvissade om att ondskan i slutändan kommer att besegras. En del hävdar att deckare och skräckfilmer kan fungera som en sorts kontrafobisk träning:vi lär oss att hantera vår egen skräck för att drabbas av ondska genom att under säkra förhållanden- i läsfåtöljen eller framför tv:n- möta ett hot, exempelvis en mördare."
Jag skriver nog inte under helt och hållet på det utan tror att det ligger mer bakom önskan att skrämma upp sig själv - vad är jag dock inte klar över. Och jag tycker hellre att ondskan vi möter i text och bild är trygg eftersom den är på avstånd, samtidigt som känslan av "tänk om" finns närvarande i all bra skräck.
Jag hade stort nöje av den här boken som på intet sätt är en "liten bok".
En liten bok om ondska ges ut av Bonnier pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Fiktiviteter och Olika sidor
Kommentarer