Fortsätt till huvudinnehåll

Dödens mästarinna - Ariana Franklin

Dödens mästarinna utspelar sig i England på 1100-talet under Henrik II regeringstid. Ett barn har mördats på ett bestialiskt sätt i Cambridge, ytterligare tre är försvunna och allting skylls på de stadens judiska invånare som när historien tar sin början varit instängda i slottet på grund av den hätska stämningen hos folket. Det första barnet har helgonförklarats och hans reliker finns till allmän beskådan i ett nunnekloster. Henrik II är mycket upprörd av situationen, särskilt eftersom det påverkar landets ekonomi och han är övertygad om att judarna inte har något med morden att göra. Han kontaktar kungen av Sicilien och ber om hjälp att utreda händelserna. Kungen av Sicilien skickar  den berömda diplomaten och spionen Simon av Neapel samt en utbildad läkare som är specialist på att undersöka döda. Det råkar vara en kvinna, Adelia, vilket är högst kontroversiellt. I sällskapet har de även med sig den arabiske enucken Mansur som fungerar som någon slags livvakt.

I Cambridge känner man inte till att kvinnor kan vara läkare och att undersöka och obducera döda är mer eller mindre en ond handling. Sällskapet bestämmer sig därför för att Mansur får låtsas vara läkare och Adelia hans medhjälpare. De avslöjar inte heller sitt uppdrag och den egentliga anledning till att de befinner sig i Cambridge. De anländer till staden i ett pilgrimssällskaps följe och samma dag som de kommer fram så dyker liken efter de tre försvunna barnen upp. Det visar sig att även de blivit mördade på ett mycket grymt sätt. 

Att utreda det hela i medeltida Cambridge bland munkar, nunnor, korsriddare och en upprörd befolkning är inte lätt och det är svårt att veta vem man egentligen ska lita på.

Jag gillar historiska romaner och älskar deckare, så jag hade höga förhoppningar på den här boken innan jag började läsa den. Förhoppningar som infriades. När jag läser så förstår jag att författaren har gjort grundlig historisk forskning innan hon skrev. Utan att kunna så mycket om perioden så tror jag att Franklin ger en bra bild över hur det såg ut i Cambridge på 1100-talet, av maktkamperna och politiken på den tiden och hur religionen och kyrkan styrde samhället.

Miljöbeskrivningarna är fantastiska och jag har en klar och tydlig bild av omgivningarna i boken. Jag känner hur det luktar, ser floden - som är en sådan viktig del av Cambridge och berättelsen att den blir som en egen karaktär - framför mig och befinner mig bland folkvimlet på marknaden. Beskrivningen av nunnornas kök är något av det äckligaste och mest fascinerande jag har läst på sistone. Franklin är skicklig på att genom små medel måla en tavla som inte bara ger miljöbeskrivning utan även förmedlar en känsla samt ett sätt att tänka och förhålla sig till verkligheten.

Karaktärerna är mångsidiga och färgstarka. Adelia är tillbakadragen och håller hårt på sin objektivitet, men har svårt att låta bli att påverkas av Cambridgebornas rättframma sätt. Och jag fullkomligt älskar den fula ålförsäljerskan Gyltha som tar jobbet som hushållerska åt Simon, Adelia och Mansur.  Gylthas barnbarn Ulf blir också en favorit och stycket där några kvinnor komer på att han måste badas får mig att skratta högt. Något som jag gillar är att bikaraktärerna får egna starka personligheter och är betydelsefulla för historien, inte bara utfyllnad. Det är många karaktärer i boken och även om de var lite svåra att hålla rätt på i början så är de alla nödvändiga och många av dem lever kvar hos mig flera dagar efter att jag läst ut boken. Det om något är ett gott betyg!

Själva mordgåtan är spännande och jag gillar att det från början är ganska långsamt och en rätt klassisk pusseldeckare för att mot slutet öka i tempo och bli mer dramatisk.

Vi läste den här boken i bokcirkeln Picket & Pocket och alla tyckte om den. Jag gav den betyget 4 av 5, i snitt fick den 3,5.

Jag rekommenderar den här boken till alla som gillar historiska romaner och/eller deckare. Själv kommer jag absolut att läsa de andra böckerna i serien!

Boken ges ut av Damm förlag. Den är slutsåld men finns att låna på bibblan!

Andra som bloggat om boken är Ett hem utan böcker och Nobelprisprojektet

Kommentarer

Eli sa…
Den här har jag haft på läslistan jättelänge! Kul att bli påmind, blir väldigt sugen på att läsa den nu :)
Det tycker jag att du ska göra!
Jag gillade också den här väldigt mycket när jag läste den! Tyvärr var jag inte alls lika imponerad av del två!! :-(

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t